Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    У Німеччині проросійську політичну партію підозрюють у правому екстремізмі

    Федеральне відомство з охорони конституції Федеративної Республіки Німеччина (Bundesamt für Verfassungsschutz, BfV), яке виконує контррозвідувальні функції, підозрює політичну партію проросійського спрямування “Альтернатива для Німеччини” (АдН) в правому екстремізмі і відтепер зможе вести таємне стеження за членами цієї партії.

    Про це, з посиланням на Der Spiegel, пише “УНН”.

    Контррозвідка Німеччини визнала, що діяльність всієї партії викликає підозри в правому екстремізмі. А це дає правові підстави та відкриває широкі можливості правоохоронцям для стеження за її членами.

    Повідомляється, що BfV надрукувала понад 1000 сторінок доповіді для внутрішнього користування, в якій зібрані докази порушень з боку АдН демократичного порядку.

    Німецькі контррозвідники поки не оголошують публічно про те, що вся АдН відтепер вважається “підозрюваною в правому екстремізмі”. Проте, глава відомства Томас Хальденванг повідомив під час відеоконференції за участю керівників регіональних підрозділів BfV про те, що відповідне рішення було прийнято 25 лютого.

    Правоохоронці ФРН протягом останніх двох років, разом із земельними відомствами, вивчали питання про можливість спостереження за партією на федеральному рівні. Раніше під підозри правоохоронних органів офіційно потрапила і молодіжна організація АдН.

    BfV мало намір офіційно висунути підозри проти партії ще в січні, однак партія АдН направила кілька позовів, в тому числі до адміністративного суду в Кельні, з метою не допустити такого сценарію. На час розгляду відомство зобов’язалося не вести стеження за депутатами “Альтернативи для Німеччини” в Бундестазі, ландтагах (земельних парламентах) і Європарламенті.

    Зараз контррозвідка направила до суду в Кьольні документи з її оцінкою діяльності партії.

    Інформаційне агентство “УНН” нагадує, уповноважена з питань збройних сил ФРН в Бундестазі Єва Хьогль повідомила, що військова контррозвідка ФРН виявила в минулому році в Бундесвері (збройні сили країни) 477 випадків прояву правого екстремізму і расизму, що на 114 більше, ніж роком раніше. При цьому, за її даними, кількість випадків прояву ісламізму в Бундесвері в 2020 році знизилася з 77 в 2019 році до 31 в минулому.

    Сама партія АдН має вельми скандальну репутацію. Навесні 2019 року центр “Досьє” спільно з журналом Der Spiegel, телеканалом ZDF (Німеччина), корпорацією BBC (Велика Британія) і газетою La Repubblica (Італія) з’ясували, що російська влада, можливо, намагалася втрутитися у парламентські вибори в Німеччині восени 2017 року.

    З отриманих ними матеріалів випливає, що як мінімум один обраний депутат – Маркус Фронмайер, що представляє партію “Альтернатива для Німеччини”, – міг одержувати підтримку з Росії.

    У Німеччині Маркус Фронмайер відомий як один з найактивніших захисників політики Владіміра Путіна. Він підтримав так званий “референдум про приєднання Криму” до Росії, а під час війни на Донбасі відправився в зону конфлікту, щоб, за його власними словами, зрозуміти, “як насправді там живуть люди”.

    Найсвіжіше

    Популярне