Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    “Синагога проти Моспатріархії. Рахунок 3:0” – роздуми Андрєя Кураєва

    Заборонений у служінні колишній клірик Російської православної церкви, місіонер та блогер Андрєй Кураєв оприлюднив на власній сторінці “Живого журналу” роздуми про цікаві, протягом останнього часу, стосунки між юдеями РФ та РПЦ. На думку блогера, юдеї у досить невимушеній формі продемонстрували власну прогресивність у порівнянні з духовенством РПЦ, яке погрузло у власних скрєпах.

    “Credo press” пише, що Кураєв умовно оцінив діалог між юдеями та РПЦ рахунком 3:0 на користь перших. Чому так? Спробуємо розібратись.

    “Перший гол забила прессекретар синагоги Анна Бродоцкая, яка розповіла, що адміністрація синагоги запросила всіх бажаючих ловити покемонів на території та всередині приміщення. За спійманих покемонів пообіцяли нагороду – пляшку кошерного вина і вдячність на сайті “Єврейський Петербург”. Відомо, що пляшку вина вже отримав молодий чоловік, якому поталанило спіймати покемона. І це у той час, коли Єкатеринбурзька єпархія засудила молодика, який ловив покемона в її храмі.

    Другий гол на рахунку головного рабина Російської Федерації Берла Лазара, який на запитання “Якби Pussy Riot прийшли танцювати до синагоги?” відповів: “Я думаю, що запросив би їх до їдальні, нагодував гефілте-фіш (фарширована риба – ред.) і говорив з ними, щоб зрозуміти, чого вони хочуть, чому ми їм заважаємо. Ми хочемо знати, що ми зробили погано, щоб виправити наші помилки. Я не кажу, що ми святі. Я б хотів поговорити з антисемітом, який думає про нас погано, щоб зрозуміти, що ми зробили не так. Але посадити його (до в’язниці – ред.) – це не допоможе”.

    Третій гол забив Борух Горін, який відповів на репліку очільника Синодального відділу зовнішніх церковних зносин Московської патріархії митрополита Іларіона (Алфєєва) про те, що християнам не варто відвідувати синагогу, нібито “їм не будуть раді в синагозі”.

    Борух Горін відповів: “Ми будемо вам раді, приходьте! Моліться, не моліться – робіть, що хочете. У нас вільна держава”.

    Що ж, дійсно складається враження, що Російській православній церкві нічим буде відповісти на прогресивність та гнучкість думки російських юдеїв.

    РПЦ, яка тільки і чекає, коли Кремль дозволить їй спалювати, розстрілювати та вішати єретиків та всіх інакомислячих, а потім йти і силою примушувати весь світ сповідувати російське православ’я, не здатна витримати діалог з іудеями, які “абсолютно несподівано” для Росії усвідомили, що живуть у ХХІ столітті і сприйняли для себе модель цивілізованого співіснування та розвитку.

    Втім, Андрєй Кураєв, як і духовенство юдеїв, не врахували одного. Адепти “русского міра”, за вказівкою Кремля, можуть масово заполонити синагоги “ловцями покемонів” та “танцюристами жанру ню” у своїй жадобі до “халявного” кошерного вина та гефілте-фіш. Путінський Кремль, у такий спосіб, може вирішити покарати юдеїв за саму лише думку, що “в Росії, нібито є місце прогресу, розвитку та свободі слова”.

    Найсвіжіше

    Популярне