Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    У РПЦвУ надіються повернути собі Вінницький собор та єпархіальне управління, коли буде політична воля

    Митрополит РПЦвУ у Вінниці Варсонофій (Столяр) сподівається, що кафедральний собор у Вінниці, громада якого разом із митрополитом і вірянами перейшла до ПЦУ, незабаром знову повернеться до Московського патріархату.

    Про це він розповів у інтерв’ю місцевим ЗМІ, передає пресслужба РПЦвУ.

    «Так, надія є. Вірю, що нам необхідно ще трохи потерпіти і все воно повернеться.  Адже вони готувалися до переходу теж певний час…Повернеться єпархія, повернеться собор. Я вірю і сподіваюся», — заявив єрарх Московської церкви.

    Варсонофій бідкається, що у ПЦУ є багато приміщень, які вони, на його думку не використовують: «…у них єпархія пустує, вони її не використовують. У них є будівля собору – величезне приміщення, де розташовуються і келії, і покої для архієрея. Там же робочі кабінети, там же зали для засідань. У них, можна сказати, дві таких єпархії є, але вони не використовують їх».

    За словами митрополита РПЦвУ, вони б вже давно собі повернули всі приміщення: і собору і єпархіального управління, але їм заважає чинна українська влада.

    «….ми віримо, ми сподіваємося, що і по собору, і по єпархії прийде час і суд однозначно винесе справедливе рішення. Зараз немає політичної волі. Наприклад, по собору 5-е або 6-е засідання просто переноситься: то суддя бере самовідвід, то ще через щось переноситься, а по суті вони не можуть розглянути, вони не хочуть розглянути».

    Об’єднавчий собор Столяр назвав «лжесобором», ймовірно тому, що є прихильником духовної та адміністративної єдності із Москвою і сам не взяв у ньому участі.

    Варсонофій (Столяр) припустив, що на поліцію впливає Антон Геращенко: «Я вважаю тому, що є зверху до сьогоднішнього дня якісь вказівки. Тому і прокуратура проти, і поліція. Всі наші кримінальні провадження закривають, причому підстав взагалі ніяких. На мене в Луці-Мелешківській коли напали, правоохоронці не побачили жодного правопорушення. Владика Іонафан теж подавав заяву про кримінальний злочин, поліція просто закрила провадження. У них така позиція. А чому така позиція? Її озвучують в Києві. Я припускаю, що помічник Арсена Авакова Антон Геращенко впливає на цю політику. По-іншому не можу ніяк пояснити, чому всі наші кримінальні справи просто закриваються. Шостий раз вже закрили. Але ми не збираємося зупинятися, ми будемо оскаржувати ці рішення. Правда на нашому боці, і це всім зрозуміло. Не хочуть бачити, але прийде час, все побачать».

    Не зважаючи на «утиски та переслідування», «вказівки зверху», РПЦвУ, за словами єрарха, за останні 2,5 років збудувала шість нових храмів на Вінниччині.

    «У найближчій перспективі є ще храмів 5, які готуються до освячення і відкриття. Також ми відкрили тимчасові храми: в Стрижівці, Малій Стадниці. Там, де захопили храми УПЦ ми повідкривали тимчасові храми», — похвалися Варсонофій (Столяр).

    Найсвіжіше

    Популярне