Четвер, 2 Травня, 2024
Бiльше

    Віра в бою – дуже вагома річ, – військовий капелан ПЦУ розповів про службу на Донбасі

    Капелан Нацгвардії Володимир Сеньковський розповів про службу на сході України у програмі «Миттєвості Війни». Про це повідомляє nikvesti.com.

    Зараз священник Православної Церкви України живе в Миколаївській області й служить у військовій частині 3039 Нацгвардії України, є учасником бойових дій.

    Сам він родом з Львівської області. У церкві служить майже 25 років. У 18 років Володимир Сеньковський вирішив взяти участь в богослужінні в своєму селі. В цей час зрозумів, що хоче стати священником. У 19 років уже отримав сан і з того часу жив в різних областях.

    Коли почалися бойові дії, не зміг сидіти вдома, хоча там його чекали дружина і шестеро дітей. Молодшому синові тоді ледь виповнилося три роки.

    Спочатку капелан служив в 14-му окремому добровільному мотопіхотному батальйоні, потім – в 30-й механізованій бригаді.

    Військовим священник Володимир став з початком війни на Сході України. Каже, хотів служити капеланом ще під час подій на Євромайдані, але через певні обставини не зміг.

    Він зазначає, що в зоні ООС є два види підтримки від священнослужителів – безпосередня і духовна.

    «Безпосередня підтримка біля військовослужбовця – це підняття бойового духу. А моральна та духовна підтримка – це молитва», – каже капелан.

    Священник пригадав, що найчастішим питанням бійців, який він чув, було питання про те, чи вірить священнослужитель в перемогу.

    «Я говорив: “Хлопці, не залишати віру. Є вона православною або якоюсь іншою – але віра в Бога і те, що ми переможемо не повинні нас залишати”. І це підтримувало хлопців. Були питання, які стосувалися інших людей. Також питали для чого я там знаходжуся. І я відповідав – для того, щоб підтримувати», – говорить він.

    За його словами, між вірою в Бога тут, на мирній землі, і в зоні бойових дій є великі відмінності.

    «Віра різниться і дуже чітко. Тилова віра – вона буденна. Просто буденна. Віра в бойових обставинах – дуже вагома річ. В першу чергу, вона різниться підняттям духу», – каже священник ПЦУ.

    Повернувшись після двох років служби на передовій, Володимир Сеньковський став капеланом в Національній гвардії. Але і зараз періодично буває в зоні ООС – при ротації особового складу.

    Нагадаємо, на найвищій горі України капелани ПЦУ і воїни НАТО помолились за українських воїнів. Також капелани ПЦУ і УГКЦ взяли участь у Міжнародній конференції голів капеланських служб IMCCC — 32.

    Найсвіжіше

    Популярне