П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Київрада знову перенесла розгляд “російського” проєкту меморіала в Бабиному Яру і нарешті заслухає українську концепцію

    23 лютого Київська міська рада (КМР) знову не розглянула питання про виділення землі для облаштування вхідної групи майбутнього меморіалу в Бабиному Яру.

    Йдеться про проєкт реконструкції Бабиного Яру, авторство якого належить скандальному російському режисерові Іллі Хржановському, а його фундаторами є члени Наглядової Ради Павло Фукс, Михайло Фрідман, Герман Хан – російські мільярдери, наближені до Путіна.

    На засіданні Київради у вівторок міський голова Віталій Кличко закликав депутатів перенести розгляд питання.

    “Пропоную перенести питання, навколо нього великий резонанс, обговорення в суспільстві отримала тема меморіалу у Бабиному Яру. Чимало спекуляцій і маніпуляцій довкола цього. Тому пропоную не розглядати сьогодні на засіданні і перенести питання виділення земельних ділянок для облаштування вхідної групи майбутнього меморіалу”, – сказав Кличко.

    За його словами, спочатку потрібно провести окремі депутатські слухання, де Фонд “Бабин Яр” представить концепцію проєкту та відповість на запитання, що хвилюють суспільство.

    Кличко зауважив, що реалізація цього проєкту має відбутися спільно та під контролем держави.

    Політолог Михайло Басараб вважає, що перенесення розгляду “російського” проєкту це “тактична поразка кремлівських олігархів і їхніх місцевих посіпак”.

    Басараб, підкреслює, що сьогодні досягнуто ще одного тактичного успіху: Київська міська рада заслухає інформацію про український урядовий проєкт.

    “Дивні справи кояться. Проєкт кремлівських олігархів вони агресивно пропихають, а український УРЯДОВИЙ навіть не брали до уваги”, – написав политолог.

    Державну концепцію меморіалізації території Бабиного Яру розробляли на замовлення Кабінету міністрів із 2017 року. Над нею працювало близько двадцяти істориків під керівництвом заступника директора Інституту історії України НАНУ Геннадія Боряка.

    Першу версію державної концепції презентували на початку 2019 року. За два роки вона була представлена іноземним рецензентам. Вони здебільшого дали позитивні оцінки, але також звернули увагу на недопрацювання. Автори концепції внесла правки та доопрацювала документ. Зараз він на фінальній стадії, остаточний варіант концепції презентують публічно на початку березня.

    Скріншот концепції державного проєкту

    Але ще 22 лютого, напередодні розгляду питання на сесії КМР, в офісі партії “Батьківщина”, у присутності голови партії Юлії Тимошенко, народного депутата Михайла Ливінського (Батьківщина) та мера Києва Віталія Кличко відбулася дискусія на тему меморіалізації Бабиного Яру між групами представників українського та російського проєктів меморіалізації Бабиного Яру.

    Український проєкт комплексної меморіалізації Бабиного Яру представляли член Робочої групи при Інституті історії НАНУ, к.і.н. Анатолій Подольський, керівник групи моніторингу прав національних меншин В’ячеслав Ліхачов та співпрезидент Вааду України Йосиф Зісельс.

    Російський проєкт був представлений художнім керівником проєкту Іллею Хржановським, гендиректором Максимом Яковером, заст. гендиректора Русланом Ковацюком та Максимом Рохманієнко.

    Після презентації проєктів сторони відповіли на питання та обмінялися критичними зауваженнями, зокрема лідерка Батьківщини досить категорично висловилася щодо неприпустимості будівництва на території кладовищ.

    Раніше співголова Асоціації єврейських організацій та общин України (ВААД) Йосиф Зісельс називав будівництво тимчасової меморіальної синагоги в Бабиному Яру на місці Кирилівського православного кладовища черговою спробою Росії спровокувати конфлікт між національними меншинами України.

    Нагадаємо, що 11 лютого питання про передачу трьох ділянок землі для російського проєкту також був одним із пунктів порядку денного на сесії КМР.

    За інформацією активиста Романа Сініцина “Віталій Кличко на особистій зустрічі проламував “Голос” і “Батьківщину” втопити за рснявий музей… Перенесли виключно через розголос, тому всім дякую, не розслабляємось”.

    Служба безпеки України інформувала Кабінет Міністрів про ризики, які несе в собі Меморіальний центр Голокосту “Бабин Яр”, пов’язаних з діяльністю представників благодійного фонду “Меморіальний центр Голокосту “Бабин Яр” (МЦГБЯ), зокрема акцентовано увагу на можливу спробу іноземних урядових і неурядових об’єднань, зокрема Російської Федерації, використати це питання для дискредитації України на міжнародній арені і звинувачень її в порушенні прав і свобод національних меншин”.

    Кабінету міністрів було рекомендовано підтримати вітчизняний проєкт меморіалізації Бабиного Яру.

    Відомі митці, науковці, громадські активісти звернулися до міського голови Києва та до депутатських фракцій Київради з відкритим листом, у якому закликали не підтримувати російський проєкт меморіалу Бабин Яр та не передавати землю в користування. Також громадськість вимагає провести громадські слухання з цього питання.

    Представники громадянського суспільства неодноразово звертали увагу на безпосередню причетність до цього проєкту двох одіозних російських бізнесменів ­­­­– Михаїла Фрідмана та Германа Хана, пов’язаних із керівником держави-агресора – Росії, Володимиром Путіним, і внесених тому у передсанкційні списки США. Вони переконані: будь-які проєкти в реаліях російсько-української гібридної війни, що триває 7 років, будь-які проєкти, що їх просуває путінське оточення, не можуть бути підтримані українською, зокрема київською, владою і реалізовуватися в Україні.

    Найсвіжіше

    Популярне