П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    16 лютого відзначається День відновлення Литовської держави

    16 лютого 1918 року Рада Литви під головуванням Йонаса Басанавічюса склала і підписала Акт незалежності Литви (Lietuvos nepriklausomybės aktas). Акт проголосив відновлення незалежної держави Литва, яка мала управлятися на демократичних засадах, зі столицею в місті Вільнюс. Усі 20 делегатів підписали документ.

    З того часу, 16 лютого стало для литовців національним святом. І цього дня свої привітання оприлюднили лідери держав-партнерів Литовської Республіки.

    “Для українців ваша країна є моделлю непохитності та боротьби за шлях до Європи”, – написав у Твіттер президент України Володимир Зеленський, – “Ми цінуємо підтримку України та бажаємо процвітання Литві”.

    До привітань глави держави приєдналось Посольство України у Литовській Республіці.

    “Щиро вітаємо братній литовський народ із 103-річницею відновлення Литовської Держави. Разом до перемоги!”, – йдеться в офіційному повідомленні, оприлюдненому на сайті українського представництва.

    Світлина: Посольство України у Литовській Республіці

    Державний секретар США Ентоні Блінкен також направив народу Литви привітання з національним святом, пише “Голос Америки”.

    Відзначивши міцність історичних зв’язків між США і Литвою, включно із союзницькими відносинами в рамках НАТО, Блінкен підкреслив прихильність обох країн активному партнерству в сфері безпеки і ідеалам демократії, захисту прав людини і верховенства закону.

    “Народ Литви продемонстрував переконливий приклад того, що демократія може дати громадянам”, – констатував глава зовнішньополітичного відомства США.

    Найсвіжіше

    Популярне