Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    У Кривому Розі освятили місце під майбутній пам’ятник Головному отаману Холодного Яру

    Напередодні 123-ї річниці від дня народження Костянтина Пестушка (псевдонім Кость Степовий-Блакитний) у парку Будівельників у Кривому Розі, біля місця, де буде встановлений монумент на честь Головного отамана Холодного Яру, зібрались представники Громадського клубу «Український час», 17-ї окремої танкової бригади імені Костя Пестушка, Інгульської паланки Війська Запорозького Низового Українського Козацтва та ін.

    На заході голова Громадського клубу «Український час» Володимир Стецюк, заступник голови Металургійної районної у місті ради Олександр Кучер, отаман Інгульської паланки Микола Домнічев, майор Оксана Личкова говорили про значення постаті Степового-Блакитного в повстанському визвольному русі, який у 20-ті роки минулого сторіччя мав потужний прояв саме в колишньому Криворізькому повіті Катеринославської губернії.

    Світлина: 17 окрема танкова Криворізька бригада імені Костянтина Пестушка/фейсбук

    Архітектор Євгеній Головін розповів: «Пам’ятник вже створений і знаходиться в майстерні. Його автор – Олександр Канібор. Спочатку в нас виникли проблеми з пошуком брили граніту, з якої можна було б створити пам’ятник. Зрештою перешкоди були подолані і нині маємо мистецький витвір заввишки у 3 метри і вагою – 5 тон. Ми зараз знаходимося на етапі проектування. Готуємо основу, на якій буде встановлена споруда. Хочеться, щоб наші вояки біля цього пам’ятника приймали присягу, щоб молодь освідчувалася у коханні і це місце стало загальноміським криворізьким майданчиком».

    По завершенні урочистого чину на честь отамана протоієрей ПЦУ, військовий капелан отець Роман Бацвін відправив молебень і освятив місце під майбутній пам’ятник.

    Світлина: 17 окрема танкова Криворізька бригада імені Костянтина Пестушка/фейсбук

    Довідка: Кость Степовий-Блакитний у травні 1920 року створив та очолив Степову дивізію, яка налічувала від 12 до 18 тисяч бійців. Вів боротьбу з більшовицьким режимом партизанськими методами.

    Був одним із керівників повстання весни — осені 1920 року. Діяв на Херсонщині, Катеринославщині, в Київській губернії, зокрема на Чигиринщині, в Холодному Яру. Командував Першою Олександрійською повстанською армією. Після того, як дивізія об’єдналась із Холодноярськими збройними силами, Костя Блакитного 24 вересня 1920 року на конференції повстанців у містечку Медведівці обрано Головним отаманом Холодного Яру.

    В жовтні 1920 року, вирушивши в Катеринославську губернію на чолі Степової дивізії, склав із себе повноваження Головного отамана Холодного Яру.

    Пам’ятний монумент Константину Пестушко в рідному селі Ганнiвка. Світлина: Вікіпедія

    Повстанський рух під проводом отамана Степового-Блакитного восени 1920 року охопив усю Херсонщину і частину Катеринославщини.

    Діяльність Катеринославського повстанського комітету, очолюваного Пестушком, проти більшовиків була досить успішною. Для нейтралізації Костя Блакитного ЧК розробило спецоперацію.

    29 квітня ЧК заарештувало понад 50 осіб причетних до повстанського штабу Пестушка, серед них зв’язкова з Петлюрою Віра Бабенко.

    Загинув 9 травня 1921 року у Ганнівці в бою з підрозділом криворізьких чекістів. Похований у рідному селі.

     

    Найсвіжіше

    Популярне