Понеділок, 15 Квітня, 2024
Бiльше

    Закон про державний статус української мови міг бути прийнятий понад 100 років тому

    Більш ніж сто років тому українські державні діячі задумувались про необхідність законодавчого закріплення статусу української мови як державної. Про це пише “РБК-Україна”, посилаючись на фото архівних документів, що були оприлюднені на Фейсбук-сторінці Музею Шереметьєвих

    У повідомленні йдеться, що в державних архівних установах було виявлено лист виконувача обов’язків старшого прокуратора Генерального суду, адресованого Міністру юстиції Української Держави від 22 серпня 1918 року про необхідність впровадження мовного закону.

    Дослідники звернули увагу, що бланк для листа був використаний часів уряду УНР, а точніше – до гетьманського перевороту в 1918 році.

    У листі чиновник вказує, що закон про обов’язкове використання російської мови від 1906 року скасували. Але окремі люди та інституції продовжили використовувати російську мову в офіційному листуванні.

    “Не торкаючись права приватних осіб на вживання російської мови в зносинах їх з Державними інституціями, Генеральний Суд в Загальних Зборах 20-го цього серпня, з приводу майже щодня надходячих до нього паперів російською мовою від різних судових установ, звернув увагу на бажаність видання нового закону про обов’язковість вживання української мови в зносинах між Українськими Державними інституціями”, – сказано в тексті листа.

    Найсвіжіше

    Популярне