Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    У Гнатівці вшанували українських воїнів-оборонців Києва 1918 року

    У неділю, 7 лютого, в селі Гнатівка, що під Києвом, відбулись традиційні урочистості на честь українських воїнів-оборонців Києва 1918 року і Дня заснування Армії УНР.

    9 лютого 1918 року у Гнатівці міністр військових справ Олександр Жуківський видав наказ про формування Запорізького загону – першої регулярного військово підрозділу Армії УНР. Це рішення було освячене урочистим молебнем у цвинтарному храмі Різдва Богородиці.

    Нині храм належить ПЦУ і в цю неділю 7 священників – отець Ярослав Чорненький, настоятель храму, благочинний Вишнівського благочиння протоєрей Михаїл Ткач, отець Ярослав Возняк, отець Дмитро Сливчук, отець Василь Лило, отець Петро Чернявський і військовий капелан отець Димитрій Присяжний – відслужили Божественну Літургію.

    Потім учасники заходу рушили урочистою ходою центральною вулицею Гнатівки від старовинної цвинтарної каплиці до хреста на честь воїнів Армії УНР, де пройшов урочистий мітинг та молебень.

    В урочистостях взяли участь білоруські націоналісти і після молебню отець-капелан Димитрій Присяжний не забув звернутися до них з “Живе Біларусь!”.

    Нагадаємо, саме в Гнатівці у лютому 1918 році розпочалось створення регулярної української армії. Після завзятих 10-денних вуличних боїв у Києві під тиском радянських армій В. Антонова-Овсієнка та М. Муравйова рештки українських військ змушені були відступити зі своєї столиці на захід – у бік Житомира. У Гнатівці, під керівництвом виконувача обов’язків військового міністра Олександра Жуківського було здійснено переформування всіх наявних військ в Окремий Запорізький загін – перше регулярне збройне формування Української Народної Республіки.

    Пізніше Окремий Запорізький загін був реорганізований в Запорізький корпус, який відіграв одну з провідних ролей у Визвольній війні 1917-1921 рр.

    Світлини: Михаїл Ткач, Димитрій Присяжний, Ростислав Мартинюк

    Найсвіжіше

    Популярне