Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Телеканали Медведчука вимикають з ефіру: РНБО запровадила санкції

    Президент ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 2 лютого 2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)». Указ опублікований на сайті глави держави ввечері 2 лютого.

    Рішення передбачає запровадження санкцій проти народного депутата України Тараса Козака та компаній, які володіють ліцензіями телеканалів «групи Медведчука» — «112», NewsOne і ZIK, передає Детектор.медіа. Столичні оператори кабельного та ефірного телебачення вже почали вимикати трансляції згаданих каналів.

    «Підтримати пропозиції щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій), внесені Верховною Радою України (Постанова Верховної Ради України від 4 жовтня 2018 року № 2589–VIII) та Службою безпеки України», — йдеться у рішенні РНБОУ.

    Санкції, запроваджені на п’ять років, передбачають:

    «1) блокування активів — тимчасове обмеження права особи користуватися та розпоряджатися належним їй майном;

    2) обмеження торговельних операцій;

    3) обмеження, часткове чи повне припинення транзиту ресурсів, польотів та перевезень територією України;

    4) запобігання виведенню капіталів за межі України;

    5) зупинення виконання економічних та фінансових зобов’язань;

    6) анулювання або зупинення ліцензій та інших дозволів, одержання (наявність) яких є умовою для здійснення певного виду діяльності;

    7) повна або часткова заборона вчинення правочинів щодо цінних паперів, емітентами яких є особи, до яких застосовано санкції згідно з цим Законом;

    8) припинення видачі дозволів, ліцензій на ввезення в Україну

    з іноземної держави чи вивезення з України валютних цінностей та обмеження видачі готівки за платіжними картками, емітованими резидентами іноземної держави;

    9) заборона передання технологій, прав на об’єкти права інтелектуальної власності»

    Також запроваджені санкції проти регіональних телекомпаній, які мовлять під логотипом «112 Україна»: «Новий формат», «Аріадна ТВ», «ТВ Вибір», «Партнер ТВ» та «Лідер ТВ». Ці санкції передбачають:

    «1) блокування активів;

    2) запобігання виведенню капіталів за межі України;

    3) зупинення виконання економічних та фінансових зобов’язань;

    4) анулювання або зупинення ліцензій та інших дозволів, одержання (наявність) яких є умовою для здійснення певного виду діяльності;

    5) заборона користування радіочастотним ресурсом України;

    6) припинення надання послуг з ретрансляції/розповсюдження телепрограм/надання телекомунікаційних послуг і використання телекомунікаційних мереж загального користування» тощо.

    За законом санкції можна застосовувати до «іноземної держави, іноземної юридичної особи, юридичної особи, яка знаходиться під контролем іноземної юридичної особи чи фізичної особи-нерезидента, іноземців, осіб без громадянства, а також суб’єктів, які здійснюють терористичну діяльність». Петро Порошенко пояснював, що за часів, коли він був президентом, санкції проти Віктора Медведчука, його оточення та підконтрольних йому медіа не були запроваджені саме тому, що закон забороняє санкції проти українських громадян та компаній.

    Найсвіжіше

    Популярне