П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    «Не ганьбися незнанням основ православної еклезіології», – релігієзнавець розкритикував речника РПЦвУ

    Релігієзнавець, професор і викладач Юрій Чорноморець порекомендував речнику московського патріархату в Україні Миколаю Данилевичу відкрити семінарські підручники, щоб не ганьбитись незнанням основ православної еклезіології.

    «Данилевич, відкрий підручники, почитай і не ганьбися незнанням основ православної еклезіології: в Православ’ї та церква є істинна, яка перебуває у спілкуванні з давніми престолами Сходу. МП, що відпадає від такого спілкування – в очевидній кризі, ПЦУ – легітимна, особливо на тлі падіння МП в самоізоляцію. Поки що всі слова Данилевича – це дискурс Авакума і раннього старообрядництва, ні до чого хорошого це не призведе», – написав релігієзнавець у ФБ.

    Таку пораду Чорноморець дав Данилевичу в контексті його останніх заяв, як речника РПЦвУ, про те, що визнання ПЦУ із боку інших церков їй «не допоможуть», бо найголовніше для ПЦУ – це визнання від РПЦвУ.

    Зокрема прот. Микола Данилевич сказав: «І в стратегічній перспективі будь-які визнання з боку Помісних Церков ПЦУ вже не допоможуть. Адже, по суті, найголовніше і найважливіше для ПЦУ, щоб їх визнали ми – УПЦ (РПЦвУ, – ред.) як справжня і історично існуюча в Україні Церква. Чому? Тому що ми поруч і живемо в одній країні. А будь-який закордонне визнання нічого не дасть ПЦУ, тому що таке визнання зовнішнє і далеке. Тому в цьому плані вони нічого не досягли».

    Найсвіжіше

    Популярне