Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    У Росії продали ще один храм. Але споруду невдовзі повернули громаді

    У Російській Федерації зафіксовано чергову спробу продажу культової споруди. “Коммерсантъ” повідомляє, що мова йде про храм у селі Алкіно-2, що у Республіці Башкортостан, який планувалось реалізувати практично за безцінь – 38 тисяч російських рублів (орієнтовно 14,5 тисяч гривень).

    Історія вказаного скандалу полягає в тому, що близько 15 років тому Акціонерне товариство “487 авторемонтний завод” передав у безоплатне користування одну з будівель підприємства місцевій православній громаді, яка облаштувала у ній храм преподобного Мойсея Уфимського.

    У 2018 році, авторемонтний завод, який, до слова, належав Міністерству оборони РФ, був визнаний банкрутом. Того ж року почався процес розпродажу майна збанкрутілого підприємства.

    Будівля, у якій громада облаштувала храм, також виставлялась на продаж. Першого разу вартість об’єкту площею 57 метрів квадратних становила 651 тисячу рублів, однак покупця знайдено не було.

    Ціна поступово зменшувалась і з третьої спроби нерухомість вдалось реалізувати. Стартова ціна вказувалась у розмірі 162,7 тисяч рублів, але єдиним претендентом на купівлю виявився мешканець Уфи Дєніс Латипов, який запропонував за об’єкт 38,8 тисяч рублів.

    Угода була укладена, але православна громада оскаржила продаж храму. За словами вірян, вони за власний кошт відремонтували будівлю, при цьому, вартість робіт приблизно оцінена в діапазоні від 500 тисяч до 1 мільйона рублів.

    У громаді запевняють, що не знали про торги та розпродаж майна заводу.

    Новий власник поспішив поділитись намірами використати будівлю у комерційних цілях. Але громадськість та місцева преса надали події розголосу і місцева влада була змушена втрутитись у ситуацію.

    Очільник Державних зборів Башкірії Константін Толкачьов наголосив, що продаж храму – нечувана подія, і закликав місцеву адміністрацію вирішити питання. Для цього, з новим власником храму Латиповим зустрівся керівник ради з державно-конфесійних відносин при главі Башкірії Азат Фаттахов.

    За підсумками зустрічі, Фаттахов повідомив журналістам, що храм залишиться в юрисдикції релігійної громади і буде оформлений в установленому порядку. При цьому, повідомляється, що Дєнісу Латипову, нібито, буде виплачена компенсація.

    Принагідно нагадаємо, наприкінці минулого року у селі Завалово Тульської області РФ відбувся продаж 200-річної будівлі храму Дімітрія Солунського. Новим власником культової споруди став москвич Павєл Осіпов, який придбав церкву за 186,3 тисяч російських рублів (приблизно 70 тисяч гривень). РПЦ висловило занепокоєння фактом продажу храму і розпочала перевірку обставин угоди.

    Найсвіжіше

    Популярне