Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Яка самостійність РПЦвУ, коли Онуфрій є постійним членом Синоду РПЦ?

    Митрополит Вінницький і Барський Симеон пояснив, що ні про яку самостійність московського патріархату в Україні мови йти не може, адже навіть без порівняння статутів видно, що очільник РПЦвУ митрополит Онуфрій є постійним членом Священного Синоду РПЦ.

    Про це він сказав у інтерв’ю для РІСУ.

    «… Якщо ми відкриваємо Статут, то і в статуті ПЦУ, і в статуті МП чітко прописано статуси обох Церков. Нещодавно Дмитро Горєвой робив про це програму на Youtube і порівнював Статути обох Церков. Але головне – і я це завжди кажу, що не треба навіть брати Статути. Я завжди кажу – найбільшим доказом є те, що Митрополит Онуфрій є постійним членом Священного Синоду РПЦ, який сидить біля патріарха Кіріла. І як казати, що то є самостійна Церква? І він там приймає рішення для всієї повноти РПЦ. В тому числі і для РПЦ в Україні».

    Він також зауважив, що самостійність РПЦвУ постійно звужують.

    «На жаль, і тоді, і тепер в МП говорять, що їх цілком задовольняє їхній канонічний статус. Чесно кажучи, за Блаженнішого Митрополита Володимира ми той статус, ту так звану «широку автономію» постійно розширювали. А тепер бачимо, що цю автономію з кожним роком звужують».

    Варто зауважити, що у 2017 році в РПЦвУ забрали можливість канонізувати місцешанованих святих без погодження із Синодом РПЦ. Крім того, всі зміни в статуті треба отримати схвалення від московського патріарха.

    Найсвіжіше

    Популярне