Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Білоруси занепокоєні правками до Конституції, запропонованими екзархатом РПЦ

    У Республіці Білорусь вже не за горами проведення Всебілоруських зборів, на яких будуть обговорені зміни до Конституції. Минулого тижня стало відомо, що свої пропозиції щодо поправок до основного закону подав Білоруський екзархат Російської православної церкви.

    Сайт TUT.BY оприлюднив текст, у якому репутаційний технолог та PR-фахівець Анна Мірочник розповіла, чому громадяни стурбовані через таке втручання у справи держави з боку релігійної організації.

    На думку експерта, першим аспектом є те, що згідно статистичних даних за 2015 рік лише половина білорусів вважає себе віруючими. А тому байдужі до релігійного життя мешканці стривожені контролем, який може отримати церква над особистим життям всіх громадян. По-друге, білоруси усвідомлюють результат посилення ролі церкви у житті сусідньої Російської Федерації, і він викликає чимало запитань.

    У тому, що Аляксандр Лукашенко долучив до роботи над змінами до Конституції духовенство Білоруського екзархату РПЦ, Анна Мірочник не вбачає нічого надзвичайного. Ще у 2008 році він назвав БПЦ “головним ідеологом держави” і зазначив: “Ми ніколи не відокремлювали себе від церкви. Ми вирішуємо одну задачу. Ми завжди разом”.

    Однак, варто пам’ятати, що Білоруська православна церква не має статусу автокефалії, тобто, це “підрозділ” РПЦ на території Білорусі. А це змушує народ задуматись про те, ким та як приймаються ключові рішення.

    У Росії взаємопідтримка РПЦ та влади не викликає питань і перелік пунктів взаємної підтримки можна продовжувати досить довго. Також, є всі підстави вважати, що роль релігії в Росії буде зростати і надалі. Відтак, Анна Мірочник вважає, що аналогічний процес можна буде спостерігати і в Білорусі, “духовна політика” якої сильно залежить від того, що відбувається у, так званого, “старшого брата”.

    Найсвіжіше

    Популярне