П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Український дипломат назвав Томос катастрофою тисячоліття для Росії

    Надання Патріаршого і Синодального Томосу про автокефалію Православної Церкви України є катастрофою тисячоліття для вселенських амбіцій Росії. Це був стправжній український бліцкриг. Таку думку висловив український дипломат і політик Костянтин Єлісєєв, коментуючи другу річницю, надання Томосу про автокефалію ПЦУ.

    Про це повідомляє пресслужба «Європейської солідарності».

    «Катастрофа тисячоліття для вселенських амбіцій Росії. Саме так сьогодні, вже у другу річницю, позиціонується надання Патріаршого і Синодального Томосу про автокефалію Православної Церкви України. І як би не намагалися у Кремлі чи РПЦ змінити цей історичний факт, применшити його значення, заговорити чи залякати сестринські православні церкви, дзвін від влучного ляпаса по московських амбіціях і дотепер чується і в Україні, і у православних столицях світу», – пише дипломат.

    «Це був справжній український бліцкриг, коли за спринтерський час, ще за каденції п’ятого президента, у складних умовах передвиборчих баталій, Києву вдалося вислизнути із здавалося б непереборних тенетів російського православ’я. Обірвано штучно нав’язувані віками стосунки з мачухою і відновлено справжні духовні зв’язки з Матір’ю-Церквою. ПЦУ стала 15-ою церквою у диптиху помісних православних церков, і майже одразу почала здобувати своє міжнародне визнання, так і вітати у своїх лавах дедалі більше приходів, монастирів та єпархій по всій державі», – переконаний Єлісєєв.

    Дипломат не перестає дивуватися тому, як чинна українська влада та перша особа держави продовжують чи то ігнорувати, чи то по-дитячому соромитися автокефалії Православної Церкви України. Чи може хтось чув привітання від президента Зеленського щодо другої річниці отримання Томосу про автокефалію ПЦУ та запевнення у своїй підтримці і президентському патронажі?

    «Так, це досягнення вже відбулося за іншої президентської адміністрації в Україні і цей факт не змінити. Так, за історичним значенням Томосу залишається поза конкуренцією для будь-якої нової адміністрації в Україні, а повноцінно значення цієї події можна буде осягнути хіба що з висоти десятиліть. Так, і адміністрації Зеленського, певне, дуже хочеться записати собі на рахунок “подію історичного значення для України”, і це добре. Шукайте і досягайте. Однак, не можна ігнорувати становлення Православної Церкви України, важливість її міжнародного визнання, нагальність протидії російським православним впливам, мета в яких одна – переписати історію незалежності України», – пише Костянтин Єлісєєв.

    На думку Єлісеєва, дипломатії Зеленського слід об’єднати зусилля із дипломатією Вселенського Патріарха, нашими західними партнерами і союзниками для зміцнення української духовної незалежності та національної безпеки.

    «Це буде дійсно стратегічне проукраїнське мислення!», – пісдсумував він.

    Нагадаємо, Петро Порошенко привітав вірян ПЦУ із річницею отримання Томосу.

    Найсвіжіше

    Популярне