Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Не “Л/ДНР”, а “тимчасово окуповані території”: У ЗСУ розповіли про важливість термінології у протидії ворожій пропаганді

    “Термінологія війни: кожне слово на вагу кулі”, – таким зверненням розпочинається роз’яснення Управління стратегічними комунікаціями апарату головнокомандувача Збройних сил України щодо вживання хибної термінології, яка використовується на шкоду Україні.

    Відповідне повідомлення доступне на сторінці відомства у Фейсбук.

    “Пропаганда стала одним з найбільш дієвих механізмів ведення воєн сучасності. Достатньо і декількох слів, які підхоплюють ЗМІ та соціальні мережі, аби створити нову реальність та впливати на сприйняття факту людьми, які не є прямо дотичними до подій. Також хибне використання термінів тягне за собою юридичні наслідки на геополітичній арені”, – запевнили фахівці Управління.

    У ЗСУ переконані, що вживання засобами масової інформації та окремими дописувачами в соцмережах термінів “території самопроголошених/так званих ДНР/ЛНР”, “Схід України” є хибними відповідно до законів України. На противагу, коректним буде вживання словосполучення “тимчасово окуповані території у Донецькій та Луганській областях” або “окупована частина Донбасу”.

    Пояснюється така рекомендація тим, що використовуючи термін “Схід України” розширюється географія конфлікту, адже в географічному сприйнятті Схід – це і Харківська область, в той час як під окупацією знаходяться окремі райони Донецької та Луганської областей.

    Вживаючи термін “так звані ДНР/ЛНР” ми несвідомо підтверджуємо існування окремих “самопроголошених” республік, визнання яких добивається Росія. Насправді ж, утворені Росією квазідержави визнані законодавством терористичними організаціями.

    Окрім цього, наведений термін створює уявлення про особливий характер та відокремленість цих територій, що дає їм підстави претендувати на спеціальний статус.

    “Використання єдиної термінології, що відповідає реальності, законам та міжнародному гуманітарному праву, сприятиме створенню нових механізмів для протидії інформаційним загрозам та виключатиме російські пропагандистські штампи”, – наголошується у повідомленні Управління стратегічних комунікацій.

    Найсвіжіше

    Популярне