П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Інші православні народи не мають традиції колядувати, а у нас є сотні колядок, – предстоятель ПЦУ

    Предстоятель Православної Церкви України митрополит Київський і всієї України Епіфаній розповів, що український народ має унікальну традицію колядувати на Різдво Христове, а інші православні народи такої традиції не мають. За його словами, святкування Різдва Христового в українській традиції є досить багатим і ця вечеря є завершенням Різдвяного посту.

    «Інші православні народи не мають такої традиції. У нас є сотні колядок, а колядки – це такі прості слова прославлення втіленого Бога. Бо ми до кінця не можемо усвідомити, що відбулося, як це Бог, який всюди присутній, втілюється в людське тіло, але за допомогою таких простих слів прославлення колядою ми долаємо всі межі такого складного богослів’я. Тобто колядки своїми простими словами нам пояснюють, що відбулося насправді», – розказав предстоятель ПЦУ в інтерв’ю для 5 каналу.

    За його словами, Різдво є таким святом, яке наповнене добрими і красивими традиціями.

    «Коли ми збираємося за стіл, то перед цим ми постили протягом тривалого часу, хоч цей Різдвяний піст є не настільки суворим, як, наприклад, Великий піст напередодні Пасхи Христової. Тобто кожне свято, напередодні якого існує піст, воно покликане до того, щоб ми підготувалися духовно, обмежили себе і у фізичному споживанні їжі, тобто обмежили в тому, що приносить нам задоволення. Щоб ми себе обмежили в цьому, ставали кращими, ставали добрішими, і щоб любов панувала в нашому житті», – пояснив служитель церкви.

    Митрополит Епіфаній також закликав усіх українців у дні Різдва Христового бути добрішими, кращими, а також творити справи добра і милосердя.

     

    Найсвіжіше

    Популярне