П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    У Гетсиманському саду розкопали артефакти часів Ісуса Христа та хрестоносців

    У Гетсиманському саду, що в Єрусалимі, археологи знайшли християнську каплицю часів хрестоносців та житлові приміщення. Знахідки вказують на безперервну присутність християн в Єрусалимі після його захоплення мусульманами.

    На знахідки натрапили завдяки роботам по створенню спеціального тунелю для паломників. Свого часу цілий ряд приміщень прилягав до древньої базиліки Агонії Господньої – нині Церква всіх націй. Про християнську каплицю ж знали з епохи хрестоносців – XI ст. Біля неї розташовувався притулок для паломників тих часів, передає «Слово про слово».

    Знайдено також ритуальний резервуар для води, в якому юдеї робили обмивання перед тим, як вичавлювати масло (арамейською мовою назва Гетсиманія означає «олійний прес»). Як пояснив в інтерв’ю Vatican News один з археологів – священник Еудженіо Алліата з Studium Biblicum Francescanum, в Гетсиманії ще ніколи не було виявлено нічого, що стосувалося б до часів Ісуса Христа. В Гетсиманському саді Ісус звершив свою молитву перед муками на хресті.

    Нагадаємо, у Єрусалимській Церкві не бачать еклезіологічних перешкод для визнання ПЦУ. Крім того, археологи знайшли церкву, пов’язану з євангельським дивом зцілення жінки.

    Найсвіжіше

    Популярне