П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Священники РПЦвУ мали б питати дозволу, щоб служити на нашій землі, – релігієзнавець

    Перед Об’єднавчим собором було чітко сказано, що з жовтня 2018 року, після синодального рішення Вселенського Патріархату, скасовано акт 1686 року про тимчасовий дозвіл на хіротонії (рукоположення) Київських митрополитів Московським патріархом. Після цього усі православні клірики московського патріархату, які діють на канонічній території Православної Церкви України, мають питати дозволу, щоб служити на нашій землі.

    Про це в інтерв’ю журналу «Країна» говорить релігієзнавець Олександр Саган, передає Gazeta.ua.

    «Усі православні клірики, які діють в Україні, опинились на канонічній території Константинопольського патріарха. Усіх їх він, як Предстоятель церкви, запросив, згідно до канонів, на Об’єднавчий собор. Але була умова: хто не прийде, той самоусувається від ПЦУ та знаходиться на чужій канонічній території. Тому після Об’єднавчого собору Онуфрій, згідно православних канонів, перестав бути правлячим православним митрополитом Київським, а став просто митрополитом у Києві. Лист Варфоломія від 30 жовтня просто підтверджує статус-кво», – пояснює експерт.

    Служителі Московського патріархату є священниками чужої церкви, які діють на канонічній території ПЦУ, наголошує Олександр Саган.

    «Верховна Рада України прийняла навіть спеціальний закон, за яким Українська Православна Церква зобов’язана змінити назву – повинна чітко вказати свою юрисдикційну належність, як це й було у її Статуті до 2007 року. Тобто мають іменуватися “Українською православною церквою Московського патріархату”, бо не є українською і входять у структуру Московського патріархату. Проте юристи УПЦ МП старанно блокують реалізацію цієї законодавчої норми», – додає він.

    Найсвіжіше

    Популярне