П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Утворення автокефальної церкви зробило Україну остаточно незалежною, – релігієзнавець

    Утворення незалежної від Москви Церкви, що відбулось позаминулого року, остаточно довершило політичне становлення України як незалежної держави.

    Про це в інтерв’ю журналу «Країна» говорить релігієзнавець Олександр Саган, передає Gazeta.ua.

    «До того моменту наша країна була надзвичайно вразлива. Мали відкритий, неконтрольований канал духовного та ідеологічного впливу на українців. Після отримання Томосу вплив Російської православної церкви в Україні різко зменшився», – розповідає експерт.

    Православні України отримали сатисфакцію визнання, є рівноправною частиною вселенського православ’я, наголошує він.

    «Православні українці, які не належать до Московської патріархії, тепер можуть на рівних учитись у релігійних установах за кордоном, брати участь у світових православних і міжконфесійних заходах. Раніше Московська патріархія могла вимагати, як це було в деяких європейських країнах, розриву контрактів на служіння у католицьких храмах, які укладали громади, наприклад, Київського патріархату. Мовляв, останній «неканонічний». Таке було, наприклад, в Іспанії. Тож визнання автокефалії ПЦУ має два аспекти. Політичний – для національної безпеки. І церковний – дозволяє українському православ’ю розвиватись і зростати на рівні з іншими», – додає експерт.

    Найсвіжіше

    Популярне