Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Російська православна церква – один з важелів Кремля у гібридній війні – Павленко

    Російська православна церква – один з важелів Кремля у гібридній війні проти України, тому, допомога українським православним у постанні об’єднаної церкви, визнання світовим православ’ям і надання їй незалежності (автокефалії) – це справа не лише духовного розвитку, а й національної безпеки.
    Про це наголошує дописувач «Українського тижня» політик Ростислав Павленко.
    Він наголосив, що так звана «УПЦ (МП) як українська за назвою, проте російська за належністю (за статутами вона є складовою частиною РПЦ) організація цілком відповідає цим ідеології й естетиці».
    «Більше того, не бракує конкретних проявів обстоювання УПЦ (МП) ідеології «русского мира», а то й російських інтересів. Від поширення україноненависницької літератури до антиукраїнських заяв, від проповідей, спрямованих на поділ суспільства, до підтримки російських бойовиків на Донбасі. Загалом використання Кремлем РПЦ як одного з важелів у гібридній війні є широко відомим. На жаль, багато хто з УПЦ (МП) підіграє цій ролі», – підкреслює Ростислав Павленко.
    Якщо не чинити штучних перепон, процес об’єднання церков триватиме невідворотно, розвіюючи міфи, які поширюють прибічники «російського православ’я», переконує Павленко. Він нагадує, що спочатку були спростовані прогнози про те, що «томос не дадуть». Потім – про те, що він начебто якийсь «не такий», як у інших церков. Проте, як наголошує автор, томос писався на основі грамот, подібних до тих, які були видані іншим церквам, і з урахуванням практики їхнього життя. А найголовніше – томос прямо і однозначно визначає ПЦУ як незалежну самостійну церкву, додає Павленко.
    «Об’єднанню українських православних не заважає жодна об’єктивна обставина. Якщо цьому не перешкоджатимуть – ані ззовні, з Росії, ані зсередини, – це зрештою станеться», – наголошує Ростислав Павленко.

    Найсвіжіше

    Популярне