П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Хмельничани своїми жартами заробили гроші на іконостас для церкви-фортеці ПЦУ в Сутківцях

    Хмельничани заробили своїми жартами 220 тисяч гривень, щоб передати на відновлення сакрального храму. Про це розказало видання «Є».

    Торік відомі коміки Хмельниччини об’єдналися у команду і, взявши участь у шоу «Розсміши коміка», здобули на проєкті 220 тисяч гривень. Виграшні гроші вони мали віддати на благодійність.Зокрема коміки вирішили долучитися до збереження духовної спадщини – Свято-Покровської церкви-фортеці ПЦУ в селі Сутківці Хмельницької області. Ця сакральна споруда оборонного типу, яка була збудована у 1476 році, як і багато українських пам’яток архітектури, потребує ремонту.

    У сюжеті перед виступом хмельницьких гумористів волонтери зазначили, що насамперед хочуть встановити у храмі систему вентиляції, привести благоустрій території, замовити розпис стін та відновити іконостас.

    Під шаром штукатурки у храмі можуть бути дивовижні розписи. Світлина: “Є”

    Сайт «Є» поцікавився, чи передали у храм обіцяні кошти на проведення відновлювальних робіт та що за цей час вже зробили. Як розповіла завідуюча бібліотекою села Сутківці Іванна Білик, за отримані гроші у церкву вирішили виготовити іконостас на зразок того, що був у храмі раніше.
    «Цю суму грошей перерахували на церкву і священик прийняв рішення за них виготовити іконостас, адже в нас його фактично немає. Ми знайшли фотографії, як він колись виглядав. Він був різьблений з дерева. Ми хочемо, на скільки це можливо, відтворити його попередню версію, – каже вона. – Зараз над виготовлення іконостасу вже працюють. Коли саме буде він готовий, залежить від роботи майстра».
    За словами Іванни Білик, як тільки іконостас буде готовий, його встановлять у церкві.

    Найсвіжіше

    Популярне