Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    «Хрест являє нам силу руки беззбройної»: Предстоятель ПЦУ розповів про силу Хреста Господнього

    Предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній розповів про силу Хреста Господнього.
    «Світ цей звик цінувати силу. Стиснений кулак, могутня рука, підсилена зброєю в ній, – ось що цінують сини світу цього і на що переважно уповають. А хрест являє нам цілком іншу силу, бо це сила руки беззбройної, не стисненої в кулак, а розкритої, ще й прибитої цвяхом до древа. Ось це і є випробування – через віру побачити істинну силу там, де нібито виявлене цілковите безсилля, побачити могутню руку Божу в знесиленій прицвяхованій долоні Сина Людського», – сказав митрополит Київський і всієї України Епіфаній.
    На проповіді з нагоди свята Воздвиження Чесного Хреста Господнього (27 вересня) митрополит Епіфаній у Михайлівському соборі сказав: «Сила хреста Христового – не від світу цього, вона знаменує не звеличення, а смирення. Вона знаменує перемогу над злом через самообмеження, адже Син Божий міг умолити Отця послати на Його захист легіони ангелів, однак Він терпеливо переніс всі несправедливі страждання – і цим переміг».
    Предстоятель ПЦУ нагадав як говорили до Ісуса Христа, коли він був розп’ятий на хресті.
    ««Якщо Ти Син Божий, зійди з хреста» (Мф. 27: 40), – так закликали не лише ті, хто стояв на Голгофі та спостерігав за розп’яттям Спасителя, глузуючи з Нього. Так закликає світ цей і досі, і ті, хто відданий його пристрастям і похотям, знову і знову ніби повторюють: «Боже, якщо Ти справді є – покажи нам знамення, покажи нам Свою силу, здивуй нас, тоді ми повіримо». Але кличуть вони неправдиво, тому що світ цей не здатен пізнати силу смирення, бо бачить могутність лише в гордості. А Хрест – це ознака несправедливого приниження, знамення сили, яка виявляється у немочі. Хрест є ніби вододілом, протиставленням між світом цим, який лежить у злі, і тим новим життям, до якого нас закликає Спаситель», – підкреслює блаженнійший Епіфаній.
    Він зауважив, що поклоняючись хресту Господньому, ми водночас прославляємо Воскресіння Спасителя. Поклавши на себе знак хреста, ми схиляємося до землі перед Животворчим Древом і Розіп’ятим на ньому, засвідчуючи своє смирення, – і тому стаємо причасниками Христового Воскресіння, підводячись від землі до неба. «Хресту Твоєму поклоняємось, Владико, і святеє Воскресіння Твоє славимо», – цими словами і символічними діями, які їх супроводжують, ми особливо засвідчуємо нашу віру, яка справді лікує нас, звільняє від влади зла, знищуючи саму причину болю та страждань.
    Нагадаємо, «Молимось за спокій душ»: Митрополит Епіфаній висловив співчуття з приводу авіакатастрофи під Чугуєвом. Також предстоятель ПЦУ помолився за українські сім’ї, щоб Господь зберіг їх в мирі, любові та благоденстві.

    Фото: ПЦУ

    Найсвіжіше

    Популярне