Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Церква приймає всіх, хто прагне змінюватись в кращу сторону – митрополит Епіфаній

    Митрополит Київський і всієї України Епіфаній пояснюючи притчу із Євангелії про Весільний бенкет сказав, що Церква приймає всіх, хто прагне змінюватись в кращу сторону і скидати із себе нечистий одяг гріха і зодягнутись у весільну одежу праведності.
    «Церква як спільнота вірних є зібранням не лише одних добрих, не лише одних праведників, не лише самих достойних. Ми часто повторюємо, що двері нашої Церкви відкриті для всіх, і Церква приймає усіх такими, якими вони є — але з умовою: прагнення змінитися, відкинути нечистий одяг гріха і зодягнутися у весільну одежу праведності», — сказав митрополит Епіфаній, цитує пресслужба ПЦУ.
    За словами предстоятеля ПЦУ, притча про Весільний бенкет пояснює, що відкритою Церква повинна бути для всякої людини, але залишитися в ній для вічності можуть лише ті, хто готові до переміни, хто, почувши заклик, не лише відгукнувся на нього, але й належно приготувався, перемінивши свій одяг на святковий.
    «Сенс Церкви — бути відкритою для всіх, але спонукати тих, хто приходить до неї, перемінитися, зцілюватися від гріхів та успадкувати вічне блаженне життя. Якщо Церква справедливо іменується лікарнею, то вона очевидно повинна бути відкритою для будь-кого хворого. Але хіба доброю лікарнею назвуть таку, в якій хворі не лікуються, не стають здоровими, а зберігають свої хвороби і навіть набувають нових, та ще й пишаються цим?», — впевнений Блаженнійший Епіфаній.
    Притча про покликаних на весільне свято, яку ми чули під час недільного читання на Божественній літургії, має пророчо-історичне значення. Весільне свято, яке цар влаштував для сина свого і на яке запрошує визначених завчасно гостей, посилаючи до них своїх слуг з проханням прийти, — це є те наближення Царства Небесного, про яке сповістив Іоан Хреститель, це є саме пришестя у світ Сина Божого, Який воплотився, ставши також і Сином Людським.
    «Не випадково весільне свято вживається як метафора Царства Небесного — каже митрополит. — Бо Господь Ісус Христос є Той істинний Син Царя, Небесного Отця, Який приймає Церкву, спільноту вірних як Свою Наречену. Про це особливо докладно говорить апостол Павло у 5-й главі свого Послання до Ефесян, коли таїнство шлюбу, союз чоловіка і жінки, порівнює з таїнством єднання Христа і Його Церкви. Тому весільне свято, про яке говориться у притчі, це є новозавітна Церква, до якої послані Богом проповідники через слово Євангелія закликають усіх».
    Раніше, митрополит Епіфаній пояснив як боротись із самогубством.

    Найсвіжіше

    Популярне