Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Історик-нардеп В'ятрович нагадав, що російсько-українська війна триває довше, ніж Друга світова

    Народний депутат та історик Володимир В’ятрович у 75 річницю завершення Другої світової війни порівняв її із російсько-українською війною, зауваживши що остання триває довше.
    «„Ніколи знову!“ — це головний урок, який винесло людство з тієї війни. Ніхто й ніколи не має права безкарно розв’язати війну. І це правило має стосуватися не лише Мілошевича чи Хусейна, а й Путіна. Війна українців з Путіним триває вже довше як Друга світова», — написав Володимир В’ятрович у FB.
    Він також зазначив, що питання, коли почалася Друга світова війна в Україні, з історичного перетворилося на політичне. На жаль, відповідь на нього не завжди знають навіть найвищі керівники держави.
    Не менш важливим є питання, коли завершилася ця війна. Рівно 75 років тому, 2 вересня, уродженець Уманщини генерал-лейтенант Кузьма Дерев’янко поставив підпис під Актом про капітуляцію Японії, який поклав край Другій Світовій війні. Війні, яка тривала 6 років і 1 день та стала найбільшою трагедію людства.
    Україна опинилася в самому епіцентрі тієї страшної війни. Позбавлена державності після поразки Української революції, вона стала полем бою між нацистською Німеччиною і комуністичним СРСР, які сіяли руйнування, смерть і грабунок, вдавалися до депортацій та масових убивств.
    Україна втратила в цій війні 10 мільйонів людей. Мешканці України гинули на фронті, у концтаборах, були жертвами Голокосту, репресій, були вбиті під час варварських каральних операцій, знищення міст і сіл.
    Але попри це, українці зробили величезний внесок у перемогу світу над нацизмом.
    Українці стали першими, хто дав збройну відсіч агресорам — ще в березні 1939-го у Карпатській Україні.
    Сім мільйонів українці билися з нацизмом у лавах польської, американської, британської і, звичайно, Червоної армії.
    У вирі війни постала й Українська повстанська армія, яка піднесла прапор української незалежності. Боротьба УПА стала продовженням української революції і надихала нащадків, які врешті здобули незалежну Україну.
    Нинішня Росія не лише розв’язала агресивні війни, анексувала Крим, окупувала частину територій України, Грузії та Молдови, але і взяла на озброєння сталінську міфологію і витрачає величезні ресурси на її пропаганду в Україні та світі.
    «Ніколи знову!» – це головний урок, який винесло людство з тієї війни. Ніхто й ніколи не має права безкарно розв’язати війну. І це правило має стосуватися не лише Мілошевича чи Хусейна, але і Путіна. Війна українців з Путіним триває вже довше як Друга світова.
    «Щоб вистояти й перемогти, Україна має демонструвати рішучість, послідовність і національну єдність», – підкреслив В’ятрович.
    У політиці пам’яті, що базується на правді про минуле і звільненні від російської пропаганди. У зміцненні нашої армії. В активній дипломатії, яка допомагає єднати вільні нації для захисту миру й безпеки.
    «У цей знаменний день ми маємо низько вклонитися всім, хто захистив Україну і світ від нацизму. І тим, хто сьогодні зі зброєю в руках захищає свободу і незалежність України. Тільки там, де пам’ятають загиблих є ті, хто захищає живих. Слава Україні!», – підсумував історик.

    Найсвіжіше

    Популярне