П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    «Серйозно стурбовані»: ООН зробила заяву з приводу Святої Софії

    Організація Об’єднаних Націй згадала про Святу Софію та опублікувала статтю на офіційному веб-сайті організації під назвою «Зберігайте турецьку Святу Софію простором для зустрічей культур». Стаття написана у дусі рекомендації, як краще організувати доступ людей до Святої Софії.
    У статті йдеться про те, що історичну Святу Софію в Константинополі, яка була перетворена на мечеть турецькою владою на початку цього місяця, слід зберегти як міжкультурне місце, «яке зображає різноманітність та складність Туреччини та її історії», передає Orthodoxtimes з посиланням на Ikivotos.
    «Було б історичною помилкою в цей важкий глобальний момент вжити заходів, які розділяють релігійні та культурні групи в Туреччині та за її межами, а не об’єднують», – зазначила Каріма Бенноун, спеціальний доповідач з питань культурних прав, а Ахмед Шах, спеціальний доповідач з питань свободи релігії і віри, заявив: «Купол Святої Софії повинен бути достатньо великим, щоб вміщувати всіх».
    Експерти висловили стурбованість, що рішення турецького уряду від 10 липня змінити статус будівлі і «поспішне виконання цього рішення» може порушити зобов’язання Туреччини, що випливають з Конвенції 1972 року про Всесвітню спадщину ЮНЕСКО.
    «Ми поділяємо стурбованість ЮНЕСКО, що трансформація місця, що має видатну універсальну цінність, потребує попереднього узгодження та консультацій з усіма зацікавленими сторонами, щоб забезпечити дотримання всіх прав людини. Свята Софія – найпопулярніша пам’ятка Туреччини та пам’ятник світового значення».
    В ООН наголосили на важливості відповідних заходів щодо догляду за територією. «Ми закликаємо уряд Туреччини уточнити домовленості та забезпечити, щоб експерти із культурної спадщини продовжували нести відповідальність за збереження цієї пам’ятки. Міжнародні та технічні стандарти повинні повністю дотримуватися», – додали експерти.
    «Ми серйозно стурбовані правами кожного на доступ та користування культурною спадщиною, про міжконфесійне співіснування та світські простори, а також про рівність та безпеку релігійних меншин, у тому числі християн», – зазначили експерти.
    «Ми закликаємо турецький уряд вести діалог із усіма зацікавленими сторонами. Це важливо, щоб гарантувати, що Свята Софія продовжує залишатися простором для користування всіма культурними правами, відображаючи її різноманітну християнську, мусульманську та світську спадщину, і що вона продовжує бути символом, який об’єднує всіх людей в Туреччині», зазначили експерти.
     

    Найсвіжіше

    Популярне