П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Ізраїльські археологи найшли церковний комплекс VI століття біля місця Преображення Ісуса

    Залишки церковного комплексу шостого століття – можливо, монастиря – були виявлені під час розкопок ізраїльського Управління старовини в галілейському місті Кфар-Кама, біля гори Фавор.
    Про це пише Times Of Israel.  
    Місце, що примикає до гори Фавор, є священним для християн, які вважають цей район як місце де відбулось Преображення Ісуса. Гора Фавор згадується в Євангеліях Марка, Матвія і Луки як місце, де Ісус преобразився показавши свою Божественну природу.
    Фахівці вважають, що церковний комплекс, ймовірно, був монастирем, який був побудований на околиці стародавнього села. Під час розкопок також були виявлені рештки реліквії – кісток святого у великій кам’яній раці.
    Ще одна церква VI століття, присвячена святій Феклі, раніше була розкопана в Кфар-Камі в 1960-х.
    Розкопки виявили понад 100 монет під бруківкою. Останні монети були датовані періодом між 17 і 31 роками н.е., що є переконливим доказом того, що робота почалася і була завершена в той час, коли Понтій Пилат правил Іудеєю.
    Розкішна вулиця довжиною 600 метрів і шириною близько 8 метрів була вимощена великими кам’яними плитами, як це було прийнято у всій Римській імперії. Прикраси вулиці в поєднанні з тим фактом, що вона пов’язує два найважливіших місця в Єрусалимі – басейн Силоам і Храмову гору є переконливим доказом того, що вулиця діяла як маршрут паломника.
    «Наше дослідження намагається знайти зв’язок між поселеннями. Якщо Кфар-Кама в давнину був важливим містом, який зв’язок з селами навколо нього? Який зв’язок міста з монахами?», – каже археолог Мордехай Авіам з Інституту галілейської археології Кінерет.

    Під час огляду території напередодні будівництва нової ігрового майданчика, ізраїльські фахівці виявили обриси сильно пошкодженої церкви розміром 12 × 36 метрів.
    Після подальшого розслідування археологи на чолі з Нуріт Фейг виявили, що в церкві було три апсиди – приблизно в половині церков цього району. До складу комплексу входить великий внутрішній двір, фойє нартекса або передпокої і центральний зал.
    Відповідно до прес-релізу МАА, на майданчику є додаткові, ще не розкопані приміщення, які були виявлені під час радіолокаційної розвідки. Також археологи розкопали шматочки барвистої мозаїки на підлозі, яка зображує геометричні фігури, а також сині, чорні та червоні квіткові візерунки.

    Мозаїчна підлога 1300-річної церкви в селі Кфар-Кама, поблизу гори Фавор

    Дослідивши знайдену кераміку, вчені виявили, що ця церква була побудована у шостому столітті і занедбана в сьомому столітті. За словами фахівців, будівельний бум церков в Галілеї був в шостому столітті, але є кілька більш ранніх прикладів, таких як каплиця з Назарета, що датується четвертим століттям, і кілька інших, які стосуються кінця четвертого і початку п’ятого століття.
    Варто зазначити, що у Римській імперії до 313 року християнство було під забороною і тільки після Міланського едикту воно перестало переслідуватись.
    Нагадаємо, у РПЦ підтримали елітну забудову на місці руїн древнього монастиря. Також у Росії гинуть історики і стирається пам’ять про криваві злочини.
    Фото: Times Of Israel.
    Вид на 1300-річну церкву в селі Кфар-Кама, поблизу гори Фавор.

    Найсвіжіше

    Популярне