Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    «Пам’ять роду»: Інститут нацпам'яті збирає спогади нащадків тих, хто пережив Голодомор

    Два роки тому Український інститут національної пам’яті започаткував Всеукраїнську акцію «Пам’ять роду». Її метою є пошук і збір спогадів нащадків тих, хто пережив Голодомор 1932-1933 років, та родинних світлин періоду до Великого Голоду. Цього року Інститут планує вихід каталогу на основі зібраних матеріалів і тому закликає кожного долучитися до створення важливого видання.
    «Із кожним роком відходять у вічність живі свідки Голодомору 1932-1933-го. Проте спогади про те лихоліття зберігають їхні діти та онуки, передаючи з покоління до покоління як пам’ять роду. А ще – родинні фотографії. Особливо ті, які були зроблені до 1932-го. Ті, на яких ще усі живі й упевнені в тому, що, тримаючись купи, родиною, вдасться подолати будь-яке лихо. Ці світлини є мовчазними свідками жахливого злочину більшовицької влади», – нагадує Інститут на своєї сторніці у Facebook.
    УІНП просить надсилати матеріали – історії, старі фотографії рідних людей, що пережили Голодомор – на електронну (uinp.story@gmail.com) та/або поштову (01021, м. Київ, вул. Липська, 16) адреси Українського інституту національної пам’яті з позначкою «Пам’ять роду».
    Із уже опублікованими історіями можна ознайомитися за посиланнями:
    ◾️ «Окупанти забрали все». Оповідач – Віктор Ткач;
    ◾️ «Ну що то за назва у країни негідна – Есерасера!». Оповідач – Ігор Михайленко;
    ◾️ «Навколо запанував страх. Затихли старовинні українські пісні, які так любили співати батьки мого дідуся». Оповідачка – Галина Кавун.
    Нагадуємо, цифрові копії унікальних документів Національного архівного фонду з’явилися у вільному доступі онлайн. Серед документів є універсали Української Центральної Ради, Універсал Директорії УНР про злуку із ЗУНР від 22 січня 1919 р., Заповіт Гетьмана Української Держави Павла Скоропадського від 3 серпня 1918 р., Акт проголошення незалежності України від 24 серпня 1991 р. та багато інших.

    Найсвіжіше

    Популярне