Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    ЄС закликає Туреччину переглянути рішення про перетворення Святої Софії на мечеть

    Міністри закордонних справ країн ЄС розкритикували рішення Туреччини перетворити Собор Святої Софії у Стамбулі на мечеть.
    Про це заявив глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель після завершення засідання Ради ЄС із закордонних справ у Брюсселі, повідомляє «Європейська правда».
    «Важливим питанням була Айя-Софія. Рада засудила рішення Туреччини перетворити таку визначну пам’ятку на мечеть. Це рішення неминуче призведе до недовіри, сприятиме розладу між релігійними громадами і підриватиме наші зусилля щодо діалогу і співпраці», – сказав Боррель.
    Він зазначив, що серед країн ЄС була широка підтримка ідеї закликати турецьку владу негайно переглянути це рішення.
    «Ми мали тривалі і цікаві дебати щодо Туреччини, наприкінці яких я представив свої висновки, і вони були затверджені Радою. Але це мої висновки, які визначатимуть мої подальші дії, як високого представника», – додав він.
    Нагадаємо, що Верховний суд Туреччини дав право Ердогану вирішувати долю Святої Софії.  Кремль назвав перетворення Святої Софії у мечеть внутрішньою справою Туреччини.
    Проти перетворення Святої Софії на мечеть виступила ЮНЕСКО і Держдепартамент США. Ердоган назвав такі заяви «нападом на суверенітет Туреччини». Існує думка що РПЦ неохоче відстоює Святу Софію через Україну.
    Митрополит Епіфаній висловив підтримку патріарху Варфоломію у питанні Святої Софії. Румунський патріарх також висловив підтримку патріарху Варфоломію у питанні Святої Софії. Раніше, Глава Елладської церкви заявив, що турки не посміють перетворити Софію на мечеть.
    Турецькі ЗМІ повідомили, що Свята Софія може відкритися як мечеть 15 липня. Вселенський патріарх висловився«Я сумую і шокований» з цього приводу. У соцмережі оголосили збір підписів за припинення перебудови собору Софії у Туреччині на мечеть. Також Духовний Фронт України писав яка позиція Вселенського патріарха щодо Святої Софії.
     

    Найсвіжіше

    Популярне