П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Річниця демаршу Філарета: Перепливти море, а в калюжі втопитися

    Філарет разом із своїм прибічниками відсвяткував першу річницю «Помісного собору УПЦ КП», яким намагався відділитись від ПЦУ, а натомість потрапив у самоізоляцію. Минулого року ми одні з перших опублікували інформацію про «собор», який відбувся у Володимирському соборі 20 червня 2019 року.
    Нагадаємо, що сам «собор» більше нагадував зібрання в ім’я владики Філарета, а всі виступи учасників були своєрідними одами очільнику «УПЦ КП». Один із виступаючих навіть продекламував вірш на честь владики Філарета.
    Участь у «соборі» взяли лише два єпископа з Росії, трошки більше двох десятків священників, сотня мирян (в основному бабусі-прихожани Володимирського собору) і сам патріарх Філарет.
    Рішення «собору» ні для кого не стали сенсацією – як і очікувалось, учасники зібрання відмовились від рішень Помісного собору УПЦ КП 15 грудня 2018 року про самоліквідацію, заявивши, що «Київський Патріархат» є зареєстрований у державі і продовжує своє існування і свою діяльність. Його очільником і надалі залишається патріарх Філарет. Окрім цього було призначено так званих нових єпископів і піддано критиці Томос про авткефалію ПЦУ.
    За цей рік сподівання Філарета не здійснились. Могутньої церкви – не вийшло, натомість Філарет створив маргінальну структуру із десятком «єпископів» зі скандальною і сумнівною репутацією.
    Про плоди цього демаршу Філарета найбільш влучно описав речник ПЦУ архієпископ Чернігівський Євстратій. Владика зазначив, що «плоди «роз‘єднавчих зборів» виявилися цілком відповідними і до посіяного насіння, і до трудівників, які їх плекали».
    Також Євстратій наголосив, що Філарету не вдалось розділити ПЦУ з середини і знищити за допомогою влади.
    Підсумував владика наслідки Філаретового демаршу народним прислів’ям: «Перепливти море, а в калюжі втопитися».

    Найсвіжіше

    Популярне