П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    США: Настав час Росії припинити цей фарс і повернути Україні контроль над Кримом та вивести війська зі східної України

    З виступу посла США в Організації з питань безпеки та співробітництва в Європі Джеймса Гілмора на засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні 28 травня 2020 року.
    У 2014 році Москва побачила можливість скористатися періодом значних політичних змін в Україні і почала кампанію з підриву дипломатичних процесів, державного управління та територіальної цілісності свого суверенного сусіда – України. Протягом більше шести років Уряд Росії розпалює конфлікт на сході України, загрожуючи життю місцевого населення і руйнуючи критично важливу інфраструктуру електропостачання та водопостачання, від якої залежать мільйони людей. Незважаючи на вплив COVID-19 по всьому регіону, російська агресія не слабшає.
    Не слід помилятися – конфлікт на сході України не є «внутрішнім». Українці боролися за свою свободу на центральній площі Києва в найважчі зимові місяці 2013 і 2014 років, вимагаючи підзвітного уряду. Прагнучи підірвати прихильність України демократичним цінностям і шлях країни до більшої інтеграції з Європою, російська влада ініціювали цей конфлікт – в спробі повернути Україну під вплив Кремля.
    Ви знаєте, в 1990-і роки був час, коли російський народ сам дивився в майбутнє, беручи демократичні цінності і європейський шлях. Сьогодні авторитарна Росія знову прагне до панування над своїми сусідами. Якби Кремль припинив цю шкідливу поведінку, він знайшов би руку дружби майже всюди. Замість цього російський уряд веде свою країну по шляху, на якому у неї немає друзів.
    Факт полягає в тому, що так звана маріонеткова «влади» на підконтрольній Росії території східної України не існували б без прямої підтримки Москви. Ці сили спираються на російську техніку і зброю, які ніколи не перебували на озброєнні українських військових. Численні ЗМІ та неурядові організації задокументували наявність в Україні високотехнологічних систем радіоелектронної боротьби, танків і зенітно-ракетних батарей, які могли бути отримані тільки з Росії. Як ми бачили під час засідання Постійної ради минулого тижня, Росія піде на багато що, щоб перекласти провину за цей конфлікт на Україну та інші держави-учасники.
    Весь тягар відповідальності за цей конфлікт лягає на Кремль. Ані Сполучені Штати, ані Україна, ані будь-який інший член цієї Постійної ради не несуть відповідальності за конфлікт на сході України або за окупацію і спробу анексії Криму.
    У той час як Москва безуспішно намагається приховати свою роль в цьому конфлікті, стверджуючи, що вона є стороннім спостерігачем, сили її поплічників на сході України продовжують вести бойові дії та обмежувати пересування персоналу Спеціальної моніторингової місії. Хоча СММ дотримується суворих правил, спрямованих на захист як Місії, так і місцевих громад від COVID-19, Росія та сили, які вона озброює, навчає, фінансує, очолює, і разом з якими бореться, використовують цю пандемію для того, щоб затримувати, брати під варту, залякувати і піддавати цькуванню членів Спеціальної моніторингової місії.
    В останні тижні низка держав-учасниць – включаючи Росію – вказувала на низку тривожних інцидентів, в ході яких в безпосередній близькості від спостерігачів вівся вогонь зі стрілецької зброї або розривалися снаряди. Безпека спостерігачів є пріоритетним завданням для цієї Організації та її держав-учасниць, багато з яких відрядили своїх громадян до Місії. Ми не потерпимо зусиль, спрямованих проти членів цієї Місії, будь то вогонь зі стрілецької зброї, артобстріли або тонко завуальовані погрози з боку озброєних представників сил, очолюваних Росією.
    Ми відкидаємо твердження Росії про те, що Москва поліпшила життя кримських татар та інших українців, які проживають в окупованому Росією Криму. З тих пір як так звані «зелені чоловічки» вперше з’явилися в Криму в 2014 році, російський режим робить рішучі кроки з обмеження прав кримських татар та інших українців, в результаті чого десятки тисяч людей покинули півострів.
    Ми як і раніше глибоко стурбовані триваючими репресіями щодо релігійних меншин в Криму. 26 травня окупаційна влада провели обшуки в будинках чотирьох Свідків Єгови в Керчі і порушили нову так звану кримінальну справу про «екстремізм» щонайменше відносно одного з них. У той самий день апеляційний суд залишив в силі вирок до шести років позбавлення волі, винесений в березні Свідкові Єгови Сергію Філатову за проведення молитовного зібрання в його будинку. Десятки чоловіків з числа кримських татар залишаються в ув’язненні за «тероризм» і так званий «екстремізм» у справах, пов’язаних із здійсненням ними своєї свободи віросповідання. Ми стурбовані звісткою про те, що один з цих чоловіків, Теймур Абдуллаєв, засуджений в Росії до 17 років позбавлення волі, останні два місяці провів у карцері. Закликаємо звільнити всіх громадян України, яких Росія ув’язнила за їх політичні погляди або мирну релігійну практику.
    Минулого тижня ця Рада дуже докладно обговорила ситуацію в Криму і заслухала низку держав-учасниць щодо поводження з кримськими татарами та іншими українцями, які проживають там. Всі ці держави-учасниці, крім однієї, підкреслили, що Крим є частиною України. Всі ці держави-учасниці, крім однієї, звернули увагу на репресії та утиски Росією прав людини місцевого населення. Всі, крім одного, засудили призовну кампанію Росії в Криму, охарактеризувавши її як явне порушення міжнародного права. Сьогодні ми хотіли б звернути увагу на те, що російський уряд продовжує закликати жителів Криму до лав Збройних сил Росії, примушуючи осіб, які перебувають під захистом четвертої Женевської конвенції, служити в збройних силах ворожої держави, що є серйозним порушенням цієї конвенції.
    Росія хотіла б, щоб ми вважали, що кримським татарам краще живеться за окупаційної влади, незважаючи на повідомлення про насильницькі зникнення, незаконне позбавленні волі, примусове психіатричне лікування, показові процеси і тортури. Настав час для Росії припинити цей фарс, повернути Україні повний контроль над Кримом і вивести свої війська і техніку зі східної України. Тільки тоді вона зможе знову зайняти своє місце в якості шановного члена суспільства націй – мета, до якої вона повинна прагнути заради кращого майбутнього для своїх власних громадян.
    Сполучені Штати повністю підтримують суверенітет, незалежність і територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів, включаючи її територіальні води. Ми не визнаємо і ніколи не визнаємо спробу анексії Криму Росією.
    Ми приєднуємося до наших європейських та інших партнерів і підтверджуємо, що наші пов’язані з Мінській угоді санкції щодо Росії будуть залишатися чинними до тих пір, поки Росія повністю не реалізує свої зобов’язання в рамках Мінських угод. Санкції, пов’язані з Кримом, залишатимуться чинними до тих пір, поки Росія не поверне повний контроль над півостровом Україні.

    Найсвіжіше

    Популярне