Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Інше 9 травня: 100 років визволенню Києва від більшовиків (1920-2020). Відео

    День 9 травня має велике значення для української історії. Незважаючи на те, що цей день багатьма асоціюється виключно з російським «побєдобєсієм» і радянським святом Перемоги у «Великій Вітчизняній», задовго до цих подій, 9 травня 1920-го року у визволеному від московсько-більшовицьких військ Києві пройшов спільний парад перемоги Війська Польського та Армії УНР.
    Незважаючи на свою важливість, ця сторінка української історії з різних причин поки не займає значного місця в колективній пам’яті українців і для багатьох залишається маловідомою, зокрема через те, що радянська історична наука завжди спотворювала факти.

    У соту річницю визволення Києва від більшовиків польськими та українськими військовими частинами, 9 травня, опівдні за київським часом (об 11:00 за польським) залунали дзвони у католицькому соборі Святого Олександра і соборі Святого Архангела Михаїла ПЦУ у Києві та інших українських храмах.
    «О цій самій порі в костелі Чесного Хреста на Краківському передмісті у Варшаві розпочалося богослужіння за полеглих у польсько-більшовицькій війні і за тих, хто з 2014 р. бореться за свободу України», – повідомляє польсько-українське видання Monitor Info.
    З цієї нагоди журналіст радіо Wnet Павел Боболович та журналіст «Галицького Кур’єра» Дмитро Антонюк прийняли рішення організувати і взяти участь у цій акції, щоб вшанувати події 1920 року.

    «Вони подолали майже 2 тисячі км, відвідавши кладовища і поля битв на Волині, Галичині та Поділлі, де разом воювали й були поховані польські та українські солдати. На могилах вони запалювали символічні лампади у кольорах прапорів союзників – білі та червоні, блакитні та жовті», – передає видання.
    У той самий день у Києві Павел Боболович разом із Дмитром Антонюком одягли мундири солдатів Української Народної Республіки і Війська Польського в 1920 р. і після богослужінь пройшли почесним патрулем вулицями Києва.
    Нагадаємо, у січні цього року президент Польщі Анджей Дуда запропонував президенту України Володимиру Зеленському, щоб Україна і Польща спільно вшанували пам’ять солдатів, які боролися з більшовиками в 1920 році. у зв’язку з цим на сайті президента України було оприлюднено петицію про проведення 9 травня 2020 року в столиці України спільного Українсько-Польського військового Параду Перемоги. Яка, на жаль, не набрала необхідної кількості рідписів.

    Найсвіжіше

    Популярне