Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    Зеленський привітав українців з прийдешнім Великоднем і закликав залишатись вдома

    Президент України Володимир Зеленський привітав християн східного обряду з прийдешнім Великоднем і закликав відсвяткувати його вдома.
    «Нехай у наших серцях будуть добро, світло та милосердя, а в домівках – радість, достаток і любов. Нехай на нашу землю повернеться мир. Іще раз закликаю всіх відсвяткувати Великдень вдома. Коли ми всі зостаємося вдома – це справді єднання. Єднання заради лікарів, заради здоров’я нашої нації, а отже – її майбутнього», — написав він у Facebook.
    Президент зауважив, що цього року підготовка до святкування вдома є своєрідним загальнодежавним сімейним тімбілдингом.
    «Вітаю всіх християн східного обряду з прийдешнім святом – Світлим Воскресінням Христовим! Цьогоріч Україна, як і весь світ, відзначатиме Великдень вдома… Найперше – Великдень – це перемога життя над смертю, це свято радості, то ж давайте у сьогоднішній ситуації знайдемо позитив – ми повертаємось до традицій наших предків, у яких не було супермаркетів чи доставки готових кошиків по інтернету», – сказав глава держави.
    Читайте також: Митрополит Епіфаній привітав із Великоднем вірян та духовенство.
    За словами Президента, цього року кожна господиня власноруч може спекти домашню паску, а кожен господар – зробити м’ясні смаколики.
    Зеленський нагадав, що Великдень – це свято єднання. І сьогодні Україна об’єднана одним-єдиним бажанням – вийти на вулицю. Глава держави зауважив, що розуміє людей, адже сам з ранку до вечора сидить в кабінеті, де навіть вікна не відчиняються. Однак сьогодні, у світле свято Пасхи президент залишився вдома: «Зараз я вдома, і у мене вихідний. Так, у Президента теж буває вихідний, президент – теж людина».
    «Пам’ятаєте, як у дитинстві батьки не пускали нас на вулицю? А сьогодні така ситуація, що ми не пускаємо на вулицю наших батьків. І це не помста. Це – турбота», – відзначив президент.
    Він також підкреслив, що Великдень – це свято щирості та відвертості. Зеленський розповів, що майже весь його робочий день – це зустрічі, наради, дзвінки, переговори. Він так багато говорить, що повернувшись додому має тільки одне бажання – помовчати.

    «Я нещодавно зрозумів, що насправді в такі миті я не мовчу. Я звертаюсь до Бога. І тут я нічим вас не здивую – бо ми всі, хоч і різними словами, але просимо Всевишнього про одне й те ж. Щоб наші батьки жили довше, діти були щасливими, онуки не кашляли, кохані люди були завжди поруч, а в Україні все було добре. І щоб усі ми були живі та здорові. Хай у цьому нам Бог помагає. А ми – допоможемо Богові. Залишаймось вдома», – сказав президент.

    Під час великодніх богослужінь 18 та 19 квітня біля храмів по всій країні чергуватимуть понад 22 тисячі поліцейських та нацгвардійців. За словами речника МВС Артема Шевченка, там правоохоронці проводитимуть роз’яснювальну роботу аби громадяни, які все ж вирішать прийти до храмів, дотримувалися дистанції один від одного..
    Водночас радник міністра внутрішніх справ Юрій Тандіт заявив, що у разі непокори людей та їхнього великого скупчення під час великодніх свят поліція буде залучати сили спецпризначення.
    Раніше у Православній церкві України нагадали, що великодні богослужіння 19 квітня транслюватимуть онлайн, тому закликали вірян залишитися вдома та за можливості допомогти нужденним. З таким же закликом звернувся і Вселенський Патріарх Варфоломій.

    Найсвіжіше

    Популярне