П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Сьогодні день пам'яті Іларіона (Огієнка) – борця за українську Церкву та її автокефалію

    Іван Огієнко (церков. ім’я – Іларіон; 1882–1972) народився в містечку Брусилів Радомишльського повіту Київської губернії (нині Житомирська обл.). Прожив довге життя – 90 років. І було в цьому житті стільки всього, що вистачило б на декілька непростих людських доль. Іван Огієнко – професор, який подарував українцям Біблію рідною мовою.
    Селянський син, що виховувався на «Житіях святих» – став студентом медичного факультету Київського університету, згодом перевівся на історико-філологічний.
    У юнацькому віці почав писати вірші російською мовою, але потім, завдяки виставам українського театру, пережив «пробудження українського свідомості».
    1915 року склав магістерські іспити – із церковнослов’янської, російської, польської, сербської мов, історії російської та європейських літератур і став приват-доцентом кафедри російської мови та літератури Київського університету св. Володимира.
    Читайте також: Свято Соборності 101 рік тому: «Дзвонили в дзвони, як на Великдень».
    У квітні 1917 року одним із перших перейшов на викладання українською мовою. У 1918-1920 був одночасно ректором Кам’янець-Подільського державного університету та міністром освіти в уряді УНР, де підготував проект українського правопису, працював над впровадженням літературної мови в освіту, церковне життя, державні установи, торгівлю, медицину і військо.

    У 1919 році став міністром віросповідань, переклав українською мовою богословську літературу, наказав перевести богослужіння із церковнослов’янської на українську, чим накликав на себе шалений опір московських попів. Саме тоді майбутній митрополит вперше сформулював основи української автокефалії.
    Від імені уряду УНР він написав і обґрунтував вимогу до Вселенського патріархату про надання Українській церкві автокефалії. У 1920 разом з урядом емігрував до Польщі.
    1940 року Огієнко прийняв чернечий постриг і отримав ім’я Іларіон. Був висвячений на архієпископа Холмського і Підляського, згодом – на митрополита.
    Під час Другої світової війни владика емігрував, з 1947 року перебував у Канаді. У серпні 1951 на Надзвичайному соборі в канадському Вінніпезі митрополит Іларіон обраний предстоятелем Української православної церкви в Канаді. Його зусиллями 1968 року реорганізований богословський факультет Манітобського університету в Колегію ім. св. Апостола Андрія. Відтоді вона готує православних священиків для українських громад у всьому світі.
    Помер митрополит 29 березня 1972 року у Вініпезі.
    Наукову й творчу спадщину Івана Огієнка становлять майже 2000 праць із різних галузей знань. Серед них – «Історія української культури», «Український стилістичний словник», «Історія українського друкарства», двотомник історії УПЦ «Українська церква» та інші.
    Переклад Огієнком Біблії, який було опубліковано у 1962 році у Лондоні Британським біблійним товариством, визнано одним із кращих у світовій біблеїстиці.
    За матеріалами ukrinform.ua

    Найсвіжіше

    Популярне