Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Церква в реаліях пандемії – як церковна єрархія піклується за вірян

    Станом на 20 березня в Україні зафіксовано 26 випадків захворювання на коронавірус, три з яких – летальні. Впроваджені державою обмежувальні заходи, іншими словами карантин, повинні врятувати якомога більше людей від згубної пошесті, як називають хворобу у Православній церкві України. У ПЦУ, як і в більшості інших церков, серйозно поставилися до загрози здоров’ю українців. На відміну від РПЦвУ, деякі єрархи якої є чи не диверсантами – закликають людей порушувати умови карантину.
    Православна церква України закликала не відвідувати людні місця, не піддаватися гніву або паніці, залишатися вдома та молитися за хворих. Також у ПЦУ почали виготовляти антисептики і роздавати їх і запровадили прямі трансляції літургій.
    Тим часом Вселенський патріархат наказав припинити богослужіння у свої храмах, афонські монастирі закрилися від паломникв, а ченцям заборонили переходити з одного монастиря в інший. В Італії жертвами коронавірусу стали десятки священиків.  Ситуація стала настільки серйозною, що Церкви погодились внести зміни до Таїнства євхаристії.
    Надзвичайних заходів вживають всі конфесії. І все для того, аби убезпечити якомога більшу кількість вірян від пандемії, що стрімко поширюється світом.
    Натомість деякі архієреї РПЦвУ закликають вірян фактично ігнорувати норми карантину, продовжувати ходити в храм, причащатися і навіть причащати маленьких дітей.
    Одіозний настоятель Києво-Печерської лаври митрополит Московського патріархату Павло (Лебідь) розкритикував українську владу за заклик обмежити релігійні обряди у зв’язку з карантином. Він рекомендує часто відвідувати церкви і малим, і старим, бо причина спалаху коронавірусу, на його думку, – то людський гріх. Саму ж епідемію Павло вважає перебільшенням.
    “Старше покоління, молодше покоління – всі поспішіть в храм”, – звернувся він.
    На думку Павла, українська влада припустилася “недалекоглядності”, коли оприлюднила “безумні веління”. Він вважає, що влада зацікавлена “тримати в страху людей”.
    “Сьогодні ще кажуть: купуй маски, купуй таблетки, пий те, роби те… Але прийде час, і таке халатне ставлення до економіки, до власного життя – ми зовсім збідніємо. Вже сьогодні нема зими, нема дощу, нема сонця, нема любові”, – ствердив Павло. Окрім того, митрополит РПЦвУ поставив під сумнів рівень загроз від Covid-2019. “Сьогодні всі бояться коронавірусу. Але помирає маленький відсоток. А скільки помирає від онкології? Туберкульозу? Наркотиків? Скільки самогубств? Ніхто на це зважає”, – сказав настоятель лаври.
    І це попри те, що верхівка РПЦ у Москві закликала своїх кліриків дотримуватися обмежувальних заходів. І синод РПЦвУ, постійним членом якого є митрополит Павло, підтримав ці обмежувальні заходи.
    І настоятель Києво-Печерської лаври в такій позиції не є одинаком. Йому вторить митрополит Черкаський РПЦвУ Софроній, який лаявся на вірян, що ставили запитання про гігієну в храмі.
    Та священики РПЦвУ мабуть забули як лише місяць тому роздавали листівки, де називали коронавірус «смертельною» і «страшною хворобою» – коли виступали проти розміщення евакуйованих з Уханю українців.

    Найсвіжіше

    Популярне