Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Філарет-2: Чого домігся Молдовський єпископ

    Днями спалахнула і дуже швидко загасла новина про повернення Молдовського єпископа ПЦУ Філарета (Панку) до так званого «Київського Патріархату», який вже як рік офіційно ліквідований.

    Про причини такого рішення сам єрарх не повідомив, лише на офіційній сторінці «УПЦ КП» зазначено, що єпископ зробив це через усвідомлення «недоречності свого виходу з Київського Патріархату і перебування в Православній Церкві України». Таке обґрунтування дуже суперечливе: єпископ Філарет «не виходив» із «Київського Патріархату», а разом із усієї повнотою колишньої УПЦ КП взяв участь в утворенні Єдиної Помісної Православної Церкви України у грудні 2018 року.
    Кумедно виглядає і зазначена дата такого «усвідомлення недоречності». Як вказано в повідомленні: «3 лютого 2019 року єпископ Філарет звернувся з проханням … про повернення до складу УПЦ Київського Патріархату», тобто у день, коли ПЦУ святкувала першу річницю інтронізації свого Предстоятеля Блаженнійшого митрополита Київського і всієї України Епіфанія. Примітно, що напередодні сам єпископ Філарет взяв участь у святковій Божественній літургії, яка відбулась з цієї нагоди у Михайлівському монастирі столиці.

    Ми вже зазначали, що із «відходом» єпископа Філарета сама Церква нічого не втратила – сам владика за своє служіння не зміг розбудувати потужної єпархії, і має лише декілька парафій у своєму підпорядкуванні. Звичайно, що Церква тужить за кожною загубленою душею, а тим більше за своїми архіпастирями, але нагадаємо, що Київський Патріархат остаточно ліквідовано, тому сподіваємось, що невдовзі це зрозуміє і сам єпископ Філарет і принесе достойне покаяння Предстоятелю ПЦУ.
    Саме завдяки дипломатичності митрополита Епіфанія, єпископ Філарет залишався в складі Православної Церкви України упродовж року, адже згідно Томосу про автокефалію, ПЦУ немає права мати свої єпархії і парафії поза межами України. З огляду на це ще більш не зрозумілими видаються дії єпископа Філарета.

    Найсвіжіше

    Популярне