П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Поблизу лінії фронту освячено каплицю, споруджену бійцями 14-ї ОМБр

    У день великого свята Різдва Пресвятої Богородиці, 21 вересня, в одному з прифронтових населених пунктів Луганщини, де бойові завдання в складі операції Об’єднаних сил виконує 14 окрема механізована бригада, урочисто відкрито та освячено каплицю на честь Пресвятої Богородиці.

    Урочисте богослужіння та освячення каплиці провели військові священики Православної Церкви України на чолі з капеланом 14-ї бригади Ігорем Бігуном. На освячення каплиці вийшли бійці із державними прапорами та іменною хоругвою підрозділу, до хресного ходу також долучились і місцеві жителі.

    Саму каплицю та фігуру Божої Матері в прифронтовому селищі встановили та оздобили бійці одного з підрозділів бригади. Ідейним натхненником та реалізатором доброї справи вкотре став військовослужбовець Михайло «Батя» Перегінчук, якого знають і шанують багато людей за те, що він на передовій створює каплички. На рахунку Михайла це вже третя каплиця на честь Богоматері: першу з його ініціативи було встановлено у Станиці Луганській у 2017 році, другу – у 2018-му – в Золотому. І в спорудження третьої, яку відкрили саме на Пречисту, Михайло Федорович та його побратими вклали душу, власні кошти і працю. Долучилися до справи також волонтери і місцеві жителі, які сприйняли спорудження та відкриття святині з величезним піднесенням, адже такого свята, за словами місцевих, у них не було десятиліттями.

    «Нас змалку навчали, що діти з батьками мають відвідувати храм. Треба жити з Богом у серці, тому всюди, де зупиняється наш підрозділ, створюємо каплички», пригадує Михайло.

    Необхідний інвентар, свічки-ікони привозять волонтери. Також допомагають земляки, які присилають на фронт частинку рідного краю — ікону. Бійці приймають таїнство святого хрещення, сповідаються, приймають Святе Причастя.

    «Ця святиня – для всіх місцевих жителів, яким за роки війни довелося чимало пережити! На згадку про нас, тих, хто їх захищав, у пам’ять про всіх, хто віддав життя за Україну, і як оберіг – нехай Мати Божа оберігає їх і всі прийдешні покоління українців, які житимуть на цій землі. Миру вам і Божого благословення! Слава Україні!»

    Найсвіжіше

    Популярне