Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    ВРУ ухвалила в першому читанні законопроєкт про Національне військове меморіальне кладовище

    У середу, 3 березня, український парламент ухвалив за основу урядовий законопроєкт № 4225 «Про внесення змін до деяких законів України щодо Національного військового меморіального кладовища».

    За відповідне рішення проголосували 304 народні депутати, інформує офіційний сайт Міністерства у справах ветеранів України.

    Відповідно до законопроєкту, Міністерство у справах ветеранів України є замовником будівництва меморіального кладовища, яке здійснюватиметься за рахунок коштів державного бюджету України.

    «Дякую народним депутатам за підтримку в першому читанні цього вкрай важливого законопроєкту. Створення Національного військового меморіального кладовища закладе основу практичної реалізації державної політики гідному вшануванню загиблих захисників. Фактично – це започаткування основ культури пам’яті незалежної української держави про полеглих воїнів», – прокоментувала рішення народних депутатів Юлія Лапутіна.

    Порядок організації поховань та перепоховань на території Національного військового меморіального кладовища визначає Кабінет Міністрів України.

    Також у законопроєкті передбачено, що Урядом затверджується зразок намогильних споруд та меморіальних табличок, що встановлюють на території Національного меморіального військового кладовища.

    Утримання належного стану та охорона Національного військового меморіального кладовища забезпечується за рахунок державного бюджету в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

    Нагадаємо, що у вересні 2020 року  Кабінет Міністрів України ухвалив Постанову про внесення змін до деяких законів щодо Національного військового меморіального кладовища, якою вніс зміни до Законів України «Про поховання та похоронну справу» та «Про місцеве самоврядування в Україні».

    У жовтні 2020 року Урядом України було винесено розгляд Верховної Ради законопроєкт № 4225 про визначення правового статусу Національного військового меморіального кладовища, де будуть поховані борці за незалежність України і воїни, що загинули під час виконання бойових завдань.

    Національне військове меморіальне кладовище – це архітектурно-художній комплекс, розміщений на спеціально відведеній земельній ділянці на території Київської області, призначений для організації почесних поховань та перепоховань борців за незалежність України у ХХ столітті, військовослужбовців, які загинули або померли під час виконання бойових завдань, учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни та осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною.

    Найсвіжіше

    Популярне