Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    СБУ інформувала урядовців про можливе використання “Бабиного Яру” для дискредитації України

    Служба безпеки України інформувала Кабінет Міністрів про ризики, які несе в собі Меморіальний центр Голокосту “Бабин Яр”, і можливості використання цього проєкту для дискредитації України.

    Про це говориться у відповіді СБУ на запит Цензор.НЕТ.

    “Торік Служба безпеки України проінформувала Прем’єр-міністра Д. Шмигаля з приводу потенційних ризиків, пов’язаних з діяльністю представників благодійного фонду “Меморіальний центр Голокосту “Бабин Яр” (МЦГБЯ), зокрема акцентовано увагу на можливу спробу іноземних урядових і неурядових об’єднань, зокрема Російської Федерації, використати це питання для дискредитації України на міжнародній арені і звинувачень її в порушенні прав і свобод національних меншин”, – сказано в документі.

    Кабінету міністрів було рекомендовано підтримати вітчизняний проєкт меморіалізації Бабиного Яру.

    Повідомляється, що компетентний підрозділ СБУ також направив інформування на адресу Міністерства культури й інформаційної політики з приводу потенційної небезпеки і передумов до виникнення міжнаціональної та міжконфесійної ворожнечі через наміри МЦГБЯ побудувати релігійну споруду на території колишнього кладовища в Бабиному Яру.

    Нагадаємо, співголова Асоціації єврейських організацій та общин України (ВААД) Йосиф Зісельс назвав будівництво тимчасової меморіальної синагоги в Бабиному Яру на місці Кирилівського православного кладовища є черговою спробою Росії спровокувати конфлікт між національними меншинами України.

    Йосиф Зісельс також наголошував, що партія Віктора Медведчука “Опозиційна платформа – За життя” передала гроші так званим “праворадикальним організаціям” для влаштування провокацій в Києві у Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту, що відзначається 27 січня.

    Раніше учасники ініціативної групи «Першого грудня» виступили зі зверненням, у якому заявили про небезпеку, пов’язану із впровадженням приватного проєкту «Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр»», який запропонували та фінансують російські мільярдери.

    Найсвіжіше

    Популярне