Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    У РПЦ новий культ особистості: Кіріла вже називають «першоангелом»

    В Російські православній церкві потроху створюється новий культ особистості. Так нещодавно священник із російської глибинки схарактеризував московського патріарха Кіріла (Гундяєва) «першоангелом».

    Про це повідомив богослов Андрєй Кураєв, якого РПЦ нещодавно позбавила сану.

    Він зацитував повідомлення із сайту Тульської єпархії: «Отець Валєрій в подячному слові сердечно подякував Першоангелу і предстоятелю нашої Церкви (РПЦ, – ред.), а також нашому Владиці за високу оцінку його трудів».

    Варто зазначити, що культ особистості Кіріла (Гундяєва) плекається вже досить давно. У кабінеті Кіріла висить його власний портрет.

    Портрет Кіріла у власному кабінеті. Фото medialeaks

    На опозиційних до моспатріарха інформаційних майданчиках, колишні прихожани РПЦ розповідали: «Культ особистості патріарха – це обов’язкова для виконання умова воцерковлення, як вважає багато хто. Як людина, схильна до вільнодумства, не можу і не хочу упаковувати себе ні в які системні рамки. Напередодні мого відходу миритися і приймати правила гри ставало все важче. Культ особистості президента, культ особистості патріарха, культ особистості ієрархів РПЦ, покійних за останні 1000 років, і так далі – все це вкрай далеко від Христа. А значить, не має ніякого сенсу. Хотілося б згадати цькування блогера Руслана Соколовського, храмового ловця Пікачу. Це показове пороття́ для подібних «норовливих», щоб мотали на вус і мовчали….».

    Крім того, у 2018 році російські ЗМІ писали, що у Мордовії має з’явитись будинок-музей на честь родини Гундяєва.

    У 2019 році Кіріл навіть встиг відвідати будинок, де жили його предки і де за планами, мали створити музей.

    Фото: Пресс-служба главы Республики Мордовия

    Найсвіжіше

    Популярне