Неділя, 19 Травня, 2024
Бiльше

    Капелан ПЦУ: Радійте і пам’ятайте всіх тих, завдяки кому Українська Церква отримала Томос

    У публікації в соцмережах капелан ПЦУ отець Дмитро Поворотний ділиться спогадами про події дворічної давнини, коли Православній Церкві України було надано Патріарший і Синодальний Томос про автокефалію.

    Саме в ці дні два роки тому священник був на Сході, вітав військових з новорічними і Різдвяними святами, а головне – з отриманням Томосу.

    “Я говорив їм, що про це мріяли, молилися і боролися впродовж сотень років покоління українців, ті, кому було не “какаяразніцца”. Вони не зневірювалися навіть тоді, коли не було держави, навіть тоді коли у них відняли все, окрім надії. Але все одно, вони молилися і мріяли, і передавали цю мрію дітям і правнукам, і нащадки знов боролися, бо знали – Бог не посоромить!”, – пригадує отець Дмитро.

    “Радійте і пам’ятайте всіх тих, завдяки кому це стало!”, – закликає капелан і нагадує, що серед цих завзятих і сміливих були “благочестиві князі і гетьмани, Президенти і Народні депутати, священики, єпископи, побожний український люд… А особливо серед них звитяжне українське воїнство, живі і загиблі, ті, що на Донбасі в кривавих 2014-2015 вистояли і вибороли це! Вони зламали “скрєпи” і довели всьому світу- Україна є і буде!”.

    Дмитро Поворотний зауважує, що “так було і буде завжди, що хтось кропіткою, непомітною і невдячною роботою буде наближати і виборювати такі вікоповні події, як отримання Томосу – незалежності своєї Помісної Церкви, а хтось буде блазнювати, спотворюючі назву документу і “грати” на рояли, а комусь буде “какаяразніцца”, аби було що мастити на хліб”.

    Капелан резюмує: “блазні і байдужі ніколи нічого гідного не лишали по собі, а звершення завзятих і сміливих – честь і слава на віки вічні!”.

    Найсвіжіше

    Популярне