Субота, 19 Жовтня, 2024
Бiльше

    Сербський патріарх відвідав Чорногорію, де розповів про єдність християн

    28 вересня 2024 року Патріарх Сербської Православної Церкви Порфирій відвідав урочисту академію з нагоди 185-річчя Сербського хорового товариства «Єдність» у Которі (Чорногорія). У своїй промові він підкреслив важливість єдності православних християн, зокрема, нагадав про заповідь Христа “щоб усі були єдині”.

    Про це повідомляє сайт Сербської ПЦ.

    Патріарх також згадав історичну та духовну спадщину Котора, що є символом зустрічі Сходу і Заходу, та підкреслив важливість єдності в Христі для подолання випробувань. Він зазначив, що виклики слугують для зміцнення віри, і закликав вірян продовжувати працювати на благо суспільства та Церкви.

    “Щоб усі були одно – це слова молитви Господа нашого Ісуса Христа, які ми всі знаємо, звернені до Бога Отця. Слово про єдність, заклик до єдності тих, хто вірує в Христа, є святим дороговказом і святим заповітом, який Господь залишив тим, хто вірує в Нього. І ось, ці слова – цієї миті я впевненіший у цьому, ніж будь-коли раніше – присутні і в нашому народі. Можливо, у нас іноді бувають непорозуміння, різні погляди на певні події та ситуації, через які ми проходимо, але факт, з яким я зіткнувся вчора і сьогодні, як і щоразу, коли приїжджав до Чорногорії, полягає в тому, що ми справді є одним цілим, і не лише не загинемо – ці слова вже трохи застаріли. Я глибоко переконаний, що наше покоління – а під ним я маю на увазі від наймолодших до тих, хто перебуває в глибокій старості – не лише залишає свій відбиток у часі та просторі, в якому ми живемо, але й зростає у вірі, в любові та в Христі”, – сказав серед іншого патріарх Порфирій.

    Патріарх Порфирій завершив свій виступ закликом до подальшої духовної співпраці і єдності.

    Промова Патріарха Порфирія має схожі риси з риторикою Кіріла (Гундяєва) про “один народ”. Обидва церковні лідери наголошують на єдності православних християн, однак в контексті ПЦУ та української реальності такі заяви часто мають політичний підтекст і використовуються для просування ідеї, що народи певних держав (наприклад, України, Росії чи Сербії) мають бути духовно та політично єдиними. Це віддзеркалює ідеологію «русского мира», яку активно просуває Гундяєв, наголошуючи на нерозривності зв’язків між Росією, Україною та Білоруссю.

    Риторика про “єдиний народ” часто використовується для виправдання впливу однієї держави або Церкви на іншу, як це робить РПЦ стосовно України. Тому такі заяви, як у промові патріарха Порфирія, особливо щодо єдності сербського народу поза кордонами, можуть викликати подібні асоціації, оскільки вони теж мають на меті утримання духовного та культурного контролю над іншими територіями, зокрема над Чорногорією.

    Нагадаємо, раніше патріарх Порфирій назвав храми за межами Сербії “продовженням Батьківщини”.

    Прапор Сербської Церкви на храмі в Чорногорії, який має такі ж кольори як прапор Сербії

    Найсвіжіше

    Популярне