Субота, 19 Жовтня, 2024
Бiльше

    Кабмін дозволив ДЕСС розробити порядок визначення афілійованості парафій із РПЦ

    У мережу потрапили документи про те, що «уряд ухвалив протокольне рішення про затвердження порядку проведення дослідження щодо наявності ознак афілійованості релігійних організацій з РПЦ, діяльність якої в Україні заборонена».

    Нардеп Олексій Гончаренко навів фото протокольного рішення Кабміну, в якому підтримано пропозицію ДЕСС щодо розроблення проєкту такого Порядку, передає Релігія в Україні.

    Невідповідність змісту документу та коментаря народного депутата ввела в оману ЗМІ, які оголосили про погодження самого проєкту Порядку, якого насправді ще немає.

    «Релігія в Україні» зі своїх джерел отримала пояснення, що малось на увазі в протокольному рішенні Кабміну. В розпорядженні видання опинилась Доповідна записка на ім’я прем’єр-міністра, яка пояснює суть справи. Відповідно до Закону про афіліацію ДЕСС має забезпечити проведення досліджень релігійних організацій на предмет наявності ознак афілійованості з іноземною релігійною організацією, діяльність якої в Україні заборонена (тобто, РПЦ). Однак, як вказується в записці, в Законі (над яким так посилено працювала велика кількість народних депутатів) не передбачено завдання по розробці якогось нормативного акту, який встановлює порядок такого дослідження. Тобто, ані порядку як такого, ані відповідальних за його розробку відомств в Законі не передбачено.

    Щоб унормувати ситуацію, ДЕСС звернулась до Кабміну з пропозицією назначити її тим органом, який розробить проєкт порядку. Протокольним рішенням Кабміну, яке опублікував Олексій Гончаренко, такий дозвіл ДЕСС надається.

    За даними редакції, в ДЕСС наразі велика нестача профільних спеціалістів, які мають компетенцію в стислі терміни написати якісний документ.

    Нагадаємо, богослов Кирило Говорун розповів, що від імплементації закону про заборону РПЦ залежатиме ефективність об’єднання Церков.

    Найсвіжіше

    Популярне