Середа, 16 Жовтня, 2024
Бiльше

    На Львівщині митрополит Епіфаній звершив чин оновлення відреставрованого іконостаса

    15 жовтня предстоятель ПЦУ із намісником Свято-Успенської Києво-Печерської лаври єпископом Бориспільським Авраамієм та протоєреєм Петром Ландвитовичем звершив в Успенському соборі лаври чин оновлення іконостаса з дрогобицького храму на честь святого великомученика Юрія Переможця, який входить до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

    Про це повідомляє пресслужба ПЦУ.

    Іконостас 1658–1667 років був відреставрований фахівцями Національного науково-дослідного реставраційного центру України та презентований широкому загалу в рамках проєкту «Нам поможе Святий Юрій, ще й Пречиста Мати волю здобувати!».

    На події були присутні заступниця міністра культури та інформаційної політики Анастасія Бондар, представниця ЮНЕСКО в Україні К’яра Бардескі, директор Національного заповідника Києво-Печерська Лавра Максим Остапенко, міський голова Дрогобича Тарас Кучма, науковці-реставратори на чолі з директором Світланою Стрєльніковою, співробітники заповідника та численні гості.

    Митрополит Епіфаній звернувся до присутніх зі словом та відзначив реставраторів іконостаса церковними нагородами. «Ми зібралися сьогодні в Успенському соборі, щоб не просто помилуватися цим прекрасним іконостасом, а перш за все піднести молитву до Бога. Адже призначення ікон саме в молитві. Понад три століття перед цим іконостасом молилися наші предки, тож ми радіємо, що збережена ще одна духовна перлина та цінна мистецька пам’ятка нашого народу. Ми добре знаємо, як російський ворог намагався і досі намагається знищити нас та наше історичне коріння, зокрема й через ідеологію «русского міра», яка принесла нам горе і біду. Тому такі заходи є дуже важливими, бо вони засвідчують, що ми маємо багате духовне і культурне надбання, зокрема і цей унікальний іконостас храму святого Юрія Переможця. Тож звершуючи сьогодні його оновлення ми молимося за перемогу України», – сказав митрополит Епіфаній.

    Нагадаємо, Рівненська єпархія ПЦУ висловила позицію щодо мобілізації священнослужителів.

    Найсвіжіше

    Популярне