Понеділок, 7 Жовтня, 2024
Бiльше

    Протоієрей УПЦ Ігор Ковровський: Єдність Церкви повинна вирішуватися “зверху”

    Протоієрей УПЦ Ігор Ковровський, представник «Софійського братства», висловив свою думку щодо сучасних викликів церковної єдності та відповідальності керівництва Церкви.

    У інтерв’ю для Релігія в Україні, він висловив думку, що основні рішення в Церкві приймаються церковними консерваторами, незалежно від їхньої вікової категорії чи юрисдикції, що робить структуру Церкви консервативною та єрархічною.

    «Церква як організація не передбачає демократії або залучення мас до процесу ухвалення рішень. Проте, керівництво завжди може скористатися настроями пастви як виправдання для відсутності кардинальних змін», – зазначає Ковровський.

    Однак, він категорично не погоджується з тим, що відповідальність у такій системі розпорошується. За його словами, відповідальність завжди лежить на керівнику – як за дії, так і за бездіяльність. «Якщо Церква буде знищена, історія запитає не про кількість молебнів, а про те, наскільки ефективним був її керівник у захисті своєї пастви», – підкреслює священник.

    Протоєрей також вважає, що проблема єдності Церкви має вирішуватися керівництвом Церкви, адже пастирі повинні знати, куди вести свою паству, як її захистити та підтримати.

    На думку Ігоря Ковровського, вирішальну роль у пробудженні церковного керівництва та пастви можуть відіграти «несистемні» люди – ті, хто не боїться висловлювати непопулярні погляди та кидати виклик традиційному мейнстріму. Прикладом такого руху, за його словами, є «Софійське братство», яке об’єднує людей з різними поглядами, але спільною метою – сприяння міжправославному діалогу для досягнення єдності.

    Ковровський зазначає, що наявність численних звернень громад і єпархій до церковного керівництва, зокрема до Собору УПЦ у Феофанії, свідчить про активну позицію частини духовенства та пастви. Однак священник також звертає увагу на випадки ігнорування таких ініціатив «знизу», що створює певні труднощі в досягненні єдності.

    Таким чином, вирішення проблеми церковної єдності, за словами Ковровського, повинно йти зверху, але при цьому не варто ігнорувати ініціативи та позиції знизу, адже тільки спільна праця може принести бажаний результат.

    “Пастух не просто йде біля череди: він знає, куди йти, де найпоживніше місце, як уберегти її від звірів та лихих людей, і навіщо він усе це робить. Тому, гадаю, усі розуміють, що проблема єдності має вирішитися «зверху»”, – сказав священник УПЦ.

    Найсвіжіше

    Популярне