П’ятниця, 27 Вересня, 2024
Бiльше

    Вселенський патріарх оптимістично налаштований щодо відновлення богословської школи Халкі

    Під час інавгурації нової штаб-квартири «Візантійських Салонік» та відкриття виставки «Свята богословська школа Халкі – 180 років внеску в літературу і людство» Вселенський Патріарх Варфоломій висловив свій оптимізм щодо прогресу діалогу з турецьким урядом про відновлення роботи богословської школи в Халкі.

    Про це повідомляє  orthodoxtimes.

    «Зусилля з відновлення роботи школи швидко просуваються вперед», – підкреслив Вселенський Патріарх. Він розповів, що міністр освіти Туреччини нещодавно відвідав школу і провів змістовні дискусії з її ректором. Ігумен разом зі своєю братією вже двічі їздив до Анкари для продовження діалогу, заплановані подальші переговори. «Розширена делегація Вселенського Патріархату незабаром відвідає Анкару, щоб продовжити обговорення технічних деталей», – сказав він.

    Патріарх Варфоломій висловив упевненість, що відкриття школи незабаром буде реалізовано, зазначивши, що президент Ердоган сам ініціював мандат на проведення переговорів. «Ми віримо, що ми стоїмо на порозі відкриття нашої школи, завжди з Божою благодаттю», – додав він.

    Говорячи про багату спадщину Богословської школи в Халкі, Патріарх підкреслив її величезний внесок у розвиток Церкви, зазначивши, що за 127 років свого існування заклад випустив 220 видатних православних богословів, які служили вірно і жертовно. Він визнав несправедливість її закриття 53 роки тому, але підтвердив рішучість Церкви продовжувати виступати за її відновлення. «Ніщо в житті Церкви не може процвітати без міцного богословського фундаменту», – зазначив він.

    Варфоломій також пригадав, як очолював нещодавню Божественну Літургію в школі, після якої відбувся семінар на «Пагорбі Надії», де розташована школа, з нагоди її заснування Патріархом Германосом IV в 1844 році.

    Патріарх високо оцінив нову виставку, яка розповідає про життя та історію школи, включаючи ікони з будівлі, зображення її засновників, патріархів, вчителів та учнів. Він також був радий повідомити про поточний ремонт і розширення історичної будівлі школи.

    На завершення Патріарх Варфоломій привітав організаторів «Візантійських Салонік» за їхні зусилля у збереженні спадщини Халкідської богословської школи і подякував усім причетним, включаючи колишнього митрополита Антімоса, нинішнього митрополита Салонікського Філофея та кількох інших, які зробили свій внесок у проект.

    Нагадаємо, патріарх Варфоломій відкрив резиденцію «Візантійських Салонік». Також патріарх Варфоломій відкрив екологічний форум у Кілкісі, Греція.

    Найсвіжіше

    Популярне