Субота, 21 Вересня, 2024
Бiльше

    Президент України заявив про потрібність Українського Патріархату

    Під час зустрічі з екзархами Константинопольського патріархату, яка відбулася в Києві 28 серпня, президент України Володимир Зеленський заявив про необхідність створення українського патріархату

    Про це повідомляє LB.ua.

    «Я сказав, що наші люди, українці, зрозуміли б, якби наш статус було піднесено до патріархату. Екзархи прийняли інформацію і донесуть її до Вселенського Патріарха Варфоломія, будуть радитися», — зазначив Зеленський під час спілкування з журналістами в Києві.

    За словами президента, екзархи мають своє бачення щодо можливих кроків для піднесення статусу Православної церкви України до патріархату, але це питання ще має бути розглянуте та обговорене.

    «Вони також підтримують контакт з Віктором Єленським з цього приводу та мають повернутися з конкретними пропозиціями», — додав Зеленський.

    Нагадаємо, Україна отримала Томос про автокефалію у 2019 році після проведення Об’єднавчого собору в грудні 2018 року. Наразі Православна церква України має статус митрополії на чолі з митрополитом Епіфанієм.

    Крім того, піднесення до патріархату можливе лише за умови об’єднання всіх православних конфесій України. Попри наявний формальний діалог між ПЦУ та УПЦ (колишньою МП), на даному етапі про реальне об’єднання говорити передчасно.

    Додатково, об’єднання ускладнює розрив канонічного спілкування Російської православної церкви з Константинопольським патріархатом у 2018 році, який підтримала УПЦ МП як складова частина РПЦ. У травні 2022 року на своєму Соборі УПЦ МП формально оголосила про розрив з РПЦ, але це рішення фактично підтвердило попередню позицію.

    «Ми, як держава, не будемо втручатися або чинити тиск», — наголосив Зеленський, коментуючи можливу участь влади у діалозі між церквами.

    Нагадаємо, патріарх Варфоломій підтримує курс Зеленського, спрямований на духовну незалежність.

    28 серпня глава державиВолодимир Зеленський провів зустріч із делегацією Вселенського Патріархату: митрополитом Української православної церкви Канади, архієпископом Вінніпезьким Іларіоном, митрополитом Пісідійським Іовом, патріаршим дияконом Епіфанієм та екзархом Вселенського Патріарха в Україні єпископом Михаїлом.

    Зеленський наголосив на важливості подолання викликів, з якими стикається Церква в Україні. “Робимо все можливе для подолання викликів, які постали перед Церквою в Україні”, – зазначив Президент.

    Особливу увагу було приділено питанню стабільності та миру в церковній сфері. “Для нас дуже важливо, щоб у цьому напрямі дійсно також була стабільність і був мир”, – підкреслив Володимир Зеленський. Президент нагадав, що в Україні очікують на візит Його Всесвятості, та наголосив, що це дуже важливо для нашої держави.

    Найсвіжіше

    Популярне