Субота, 21 Вересня, 2024
Бiльше

    Сербський єрарх заявив, що УПЦ (МП) зазнає ще гірших гонінь ніж за часів Нерона та Діоклетіана

    19 вересня патріарх Сербський Порфирій у Белграді відкрив прем’єру пропагандистського документального фільму «Люди Христові. Наш час», знятого режисером Еміром Кустурицею.

    Фільм, спрямований на підтримку наративу про «гоніння» на Українську православну церкву (в єдності з Моспатріархатом) з боку української влади, був представлений у присутності патріарха Порфирія та проросійського єпископа Бачського Іринея (Буловича), який відзначився гучними заявами про ситуацію в Україні. Перед початком показу Порфирій благословив присутніх, повідомляє портал Релігія в Україні.

    Єпископ Іриней під час заходу зробив скандальну заяву, порівнявши утиски УПЦ (МП) з часами римських імператорів Нерона та Діоклетіана, заявивши, що гоніння на УПЦ перевершили репресії античних часів, коли християн кидали на розтерзання диких звірів у Колізеях і робили з цього шоу. Він також висловився різко про президента України Володимира Зеленського, зобразивши його як керівника «колишньої держави» і звинувативши у спробах “заборонити” церкву. За словами Іринея, влада в Києві перевершила усі гоніння на християнську церкву в історії.

    Такі екстремістські заяви можуть спричинити дипломатичний скандал, оскільки вони є частиною ширшої проросійської пропаганди, яка спотворює реальні обставини. Насправді порівняння з часами Діоклетіана виглядає абсурдним, адже тоді християн вбивали за віру. Політика римського імператора Діоклетіана, яка включала жорстке авторитарне управління та репресії проти релігійних меншин, більше нагадує режим Путіна, ніж демократичні ініціативи української влади проти зв’язків Церков в Україні із Російською Православною Церквою.

    Редакція «Духовного Фронту України» зазначає, що такі заяви, як ті, що пролунали від єпископа Іринея Бачського та представлені у фільмі Еміра Кустуриці, є частиною систематичної проросійської інформаційної кампанії, спрямованої на маніпуляцію релігійними почуттями та дезінформацію проти України.

    Спроби порівняти дії української влади з гоніннями часів римських імператорів Нерона і Діоклетіана виглядають абсурдними. Варто нагадати, що Українська Православна Церква (в єдності з МП) продовжує діяти в Україні, хоча її окремі священнослужителі неодноразово висловлювало підтримку російській агресії та розповсюджувало проросійські наративи.

    Як зазначав митрополит Антоній (Паканич), УПЦ (МП) ніхто не заборонять вести свою звичну церковну діяльність і вона буде продовжувати молитись і звершувати Літургії. Таким чином, заборона або обмеження щодо УПЦ (МП) в Україні є наслідком тісних зв’язків УПЦ (МП) з Кремлем, що становить загрозу національній безпеці в умовах війни.

    Тобто подібні заяви і фільми є черговою спробою виправдати агресію РФ і відвернути увагу від воєнних злочинів Росії в Україні, які не мають жодного стосунку до гонінь на релігійному підґрунті.

    Найсвіжіше

    Популярне