П’ятниця, 20 Вересня, 2024
Бiльше

    У Фільмі про “гоніння” на УПЦ (МП) знявся священник, якого оголосили в розшук українські правоохоронці

    В Сербії відбулася прем’єра фільму “Люди Христові — наш час“, який зокрема описує нібито переслідування УПЦ (в єдності з МП). Серед учасників створення стрічки був сербський режисер Емір Кустуріца, відомий своєю симпатією до Росії.

    Про «гоніння» православних в Україні розповіли священники Руслан Калинчук з Івано-Франківщини та Микола Могильний із Києва, пише КУРС з посиланням на Громадське.

    Фільм було створено для того, щоб свідчити про “Голгофу Православ’я” у сучасному світі, особливо в Україні, де існують не лише безбожність та жорстокість, але й ракетні обстріли, заявили проросійські пропагандисти.

    Режисер та сценарист фільму, Йован Маркович, стверджує, що він кілька разів відвідував Київ, і одного разу його нібито затримали.

    Священик Руслан Калинчук з Прикарпаття у фільмі заявив, що “київський режим під впливом Заходу конфіскує храми та ув’язнює священнослужителів”. Він стверджує, що показане у фільмі є лише частиною “терору” проти “віруючих людей України”.

    Також у створенні фільму брав участь сербський режисер Емір Кустуріца. Він заявив, що війну українцям «продав Захід», і поставив глядачам запитання: «Хто візьме відсотки за ті величезні гроші, які влилися?». Також у фільмі можна було почути думку колишнього українського продюсера Юрія Бардаша, який працював із гуртами Quest Pistols та «Гриби», але виїхав з України до росії, де отримав її паспорт. На прем’єру фільму запросили патріарха Сербського Порфирія, який благословив глядачів перед переглядом.

    Священник УПЦ МП Руслан Калинчук родом з Надвірнянського району Івано-Франківщини отримав від СБУ підозру у співпраці з російськими окупантами. Про це стало відомо у березні 2024 року.

    Калинчук тривалий час служив у храмі Луки Кримського у Києві, а у 2023 році втік з України до РФ. Впродовж останніх місяців став регулярно з’являтися в ефірах російських пропагандистських ЗМІ. Є ведучим московської православної радіостанції “Радонеж”, де виступає в ролі “політексперта” і “православного місіонера”, сіючи прокремлівські наративи.

    З березня 2024 року він перебуває у розшуку за скоєння злочинів:

    • ч. 3 ст. 161 (розпалювання релігійної ворожнечі та ненависті, вчинене організованою групою);
    • ч. 6 ст. 111-1 (колабораційна діяльність);
    • ч. 2 ст. 255 (створення та участь у злочинній організації).

    Нагадаємо, Сербський патріарх домовився із кардиналом Пароліном про “подальше зміцнення співпраці”. Також Антоній (Паканич) заявив, що УПЦ (МП) не заборонять вести свою звичну діяльність, попри відповідний закон. Таким чином, митрополит Антоній (Паканич) спростовує твердження, що в Україні нібито відбувається заборона УПЦ (МП) або порушення права на свободу віросповідання. Це викликає запитання до тих представників УПЦ (МП), які за підтримки Вадима Новинського проводять кампанію з дискредитації України, поширюючи заяви про “гоніння” на вірян. Вони, схоже, перетворюють християнське віросповідання, засноване на стражданнях, на формальність.

    Найсвіжіше

    Популярне