П’ятниця, 20 Вересня, 2024
Бiльше

    Фейк роспропаганди: Українська біженка стріляла по іконі в Цюриху

    Проросійські джерела поширили новину про українську біженку, яка нібито стріляла в ікону в Цюриху. Ця інформація супроводжувалась скриншотом з Instagram, де жінка поширила зображення з українськими кольорами та хештегом #standwithukraine. Пропагандисти використали цю подію для підкріплення наративу про «неприйнятну поведінку» українських біженців за кордоном.

    Однак насправді жінка, про яку йдеться, — це Санія Аметі, швейцарська політикиня боснійського походження, яка не має жодного відношення до України, окрім публікації на підтримку України під час російського вторгнення. Аметі є депутаткою від партії «Зелених лібералів» і очолює рух Operation Libero, що виступає за прогресивне майбутнє Швейцарії, повідомляє stopfake.org 

    Інцидент стався після того, як Аметі, яка захоплюється спортивною стрільбою, поділилася фото, де вона стріляє по мішені із зображенням християнської іконографії. Після критики, політикиня видалила пост і вибачилася, назвавши свої дії «дурістю» і пояснивши, що вибрала зображення через його зручний розмір, не звертаючи уваги на зміст.

    Декілька консервативних політиків закликали до її відставки, звинувачуючи в розпалюванні релігійної ворожнечі. Партія «Зелених лібералів» також розглядає можливість виключення Аметі зі своїх лав через репутаційний удар.

    Хоча цей інцидент жодним чином не пов’язаний з Україною, Санія Аметі раніше публічно висловлювала підтримку Україні та заявляла, що Швейцарії слід переглянути свою політику нейтралітету у зв’язку з війною Росії проти України.

    Найсвіжіше

    Популярне